Urmăriți-ne pe certitudinea.com

UZPR salută atitudinea Presedintelui Tării

Data publicarii: 02.05.2020 16:22:00

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a luat act cu satisfacție de gestul fără precedent al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, care a amendat, printr-un discurs extrem de dur, atât insolența pretențiilor utopice ale UDMR din „Propunerea Legislativă privind Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc”, cât, mai ales, inconștienta complicitate a PSD, prin atitudinea lui Ion Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, care a lăsat să treacă tacit proiectul la Senat.

Faptul este de o gravitate extremă, chiar dacă nimeni, niciodată, nu ar fi votat acest proiect în camera decizională. Neavând nici conștiință istorică, nici conștiință națională, nici cunoștințe politologice elementare, Marcel Ciolacu a tratat problema ca pe un troc de tarabă, fără să-și pună problema consecințelor pe termen mediu și lung.

Pentru UDMR, aprobarea tacită la Camera Deputaților a proiectului (nu contează în ce circumstanțe) constituie o victorie uriașă și un argument decisiv în fața cancelariilor europene și a UE, pentru legitimarea pretențiilor teritoriale aberante și a „Proiectului Trianon”.

Considerăm însă că vina PSD în chestiune este doar conjuncturală și punctuală. Vina fundamentală a existenței neconstituționale în Parlament, ca partid politic, a unui ONG etnic aparține întregului Parlament al României, pe o durată de 30 de ani. Cu excepția lui Corneliu Vadim Tudor, nimeni nu a ridicat consecvent problema acestei neconstituționalități. Toate partidele au cochetat cu UDMR, care a fost, cu câteva rare excepții, tot timpul la guvernare. Toate partidele parlamentare, inclusiv PNL, au avut și timpul, și posibilitatea să se pronunțe programatic pentru excluderea din Parlament a acestei formațiuni, dar au preferat, legalității constituționale, complicitatea. A venit vremea să deconteze. Pentru început, PSD-ul.

Trebuie să judecăm atitudinea Președintelui prin oportunitatea și eficacitatea ei, nu prin motivele care au determinat-o și să ne bucurăm că, în sfârșit, cineva, de la nivelul celei mai înalte instituții a statului român, a luat atitudine spunând lucrurilor pe nume și arătându-ne că „regele e gol”. Partidele parlamentare nu mai pot ocoli faptul, decât cu riscul de a se „sinucide” electoral. Orice tentativă de compromis cu UDMR-ul, de acum încolo, este, în această perspectivă, mai mult decât riscantă.

Nu mai e un secret pentru nimeni că atitudinea UDMR-ului față de români are reminiscențe hortyste, ceea ce este, cum ar zice președintele, „in-admisibil” și „in-acceptabil”. Prezumăm, de asemenea, că UDMR-ul nu înseamnă ungurii din România, iar reprezentativitatea lor în acest sens este ilicită. UDMR-ul înseamnă mai degrabă guvernul de la Budapesta, plătit însă din banii cetățenilor români, ceea ce este o rușine strigătoare la cer, acceptată și întreținută de întreg Parlamentul României, timp de 30 de ani.

În privința „vinovăției” populației de limbă maghiară din România, pentru antiromânismul UDMR-ului, împărtășim, și de data asta, punctul de vedere al lui Mihai Eminescu, care își relevă încă o dată actualitatea: Vina, în fine, nu e a lor, pentru că generaţiunea ca atare nu are vina falsei direcţiuni a spiritului său. Vina acestei direcţiuni o au descreeraţii lor de magnaţi, a căror vanitate îi făcea să creadă, cum că în această ţară ei vor putea maghiariza până şi pietrele”.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România salută, așadar, gestul Președintelui Țării, pe care-l consideră crucial, într-o Românie trădată și pe jumătate vândută. Poate fi începutul unei redeșteptări naționale și transformarea în faptă a primelor două versuri din Imnul Național.

Doru Dinu Glăvan

Președintele UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Autor: Doru Dinu Glăvan

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor