Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Valentin Nicolau faţă cu "famiglia" TVR

Data publicarii: 28.06.2012 23:19:00

Contextul în care Valentin Nicolau şi Sorin Burtea au câştigat alegerile din TVR pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (Valentin Nicolau - 1.455 de voturi, Sorin Burtea - 664 de voturi) este similar cu momentul decembrie 2011 al regimului Traian Băsescu, dar în cadrul limitat al unei instituţii. Şi mai este o diferenţă de nuanţă: această mişcare exemplară a angajaţilor din SRTV nu a fost precedată de terfelirea unei personalităţi (cum a fost cazul Raed Arafat), ci de periclitarea tuturor salariaţilor, prin blocarea conturilor instituţiei. În această situaţie, s-a întâmplat un caz fără precedent în istoria instituţiei, un fel de trezire la realitate pentru stoparea jafului.

 

“Un principe străin”

Desemnarea prin vot a lui Sorin Burtea era, dacă nu previzibilă, măcar explicabilă, căci acesta este un om din interior, aşadar cunoscut. Inexplicabilă, într-o paradigmă obişnuită a lucrurilor, este alegerea lui Valentin Nicolau care, din 2005, nu mai are nicio legătură cu TVR. Dar, din disperare de cauză, angajaţii au apelat la aducerea unui “principe străin” care să reglementeze situaţia. Adică a unuia din afară, care să nu fie implicat în bătălia pentru ciolanul intern, pe care, oricum, nu mai este niciun pic de carne. Asemenea mişcări s-au mai făcut, de-a lungul timpului, şi au dat rezultate. Mai ales că acest “principe străin”, Valentin Nicolau, nu este chiar atât de străin. El a fost preşedinte al SRTV în perioada 2002-2005 şi este singurul manager care a preluat instituţia pe minus şi a lăsat-o pe plus.
 

 

Umblă vorba că Valentin Nicolau este foarte iubit în televiziune. Nimic mai fals! “Suedezul”, cum îi spuneau salariaţii (unii cu ironie, alţii cu simpatie), nu e omul care să fie iubit. Apreciat – da! Temut – da. Căci redresarea unei instituţii-mamut cum este televiziunea publică nu se face cu declaraţii de dragoste, ci mai degrabă cu biciul. Promisiunile lui, înainte de alegeri, păreau mai degrabă ameninţări decât asigurări: concedierea surplusului de angajaţi, care nu fac nimic, şi repoziţionarea salariilor pe criterii de competenţă. Cu toate acestea, a fost ales cu un număr zdrobitor de voturi, ceea ce înseamnă că în TVR încă mai sunt profesionişti care nu se tem de criteriul competenţei. După alegeri, Nicolau şi-a reconfirmat atitudinea, declarând că, în calitate de reprezentant al salariaţilor, va încerca, la nivel de propunere (nu-mi dau seama cum se va concretiza la nivel de decizie), “reducerea cheltuielilor, recalibrarea dimensiunilor instituţiei, atât sub aspectul structurii organizatorice, cât şi sub cel al structurii de producţie”, ca şi “stoparea afacerilor păguboase şi oprirea mecanismelor generatoare de tentaţii“.

 

“Famigliile”

Valentin Nicolau este – şi a dovedit-o chiar în SRTV, în perioada cât a condus instituţia – specialist în managementul situaţiilor de criză, chiar dacă unii l-au numit “expert în falimente”. Îşi alege, de regulă, colaboratorii, pe criterii de competenţă (ceea ce include şi disciplina profesională), dar ştie să lucreze şi cu “materialul clientului”. Adică cu resursele umane existente, mai ales că nu are putere de decizie, ci doar de influenţă, el nemaifiind manager, ci reprezentant al salariaţilor (deşi, în perspectvă apropiată, cine ştie?...). Iar resursele umane sunt partea cea mai tragicomică a situaţiei, căci totul este gestionat de “famiglii” care absorb bugetul şi blochează activitatea.

 

Şi nu e vorba doar de cuiburile de “şmecheri”, ci şi de micile “asociaţii familiale” din departamente: Titi Dincă (director al Direcției Artistice și Producție) împreună cu soţia sa Estela (realizatoare), fraţii Militaru (George şi Eduard) de la Ştiri, familia Cristea de la ingineri, Trănoiu de la operatori Beta, Constantin şi Sorin Sârbov (tată şi fiu, unul la Economic, celălalt realizator), familia Doboş de la tehnicieni, Pavelescu de la sunetişti, familia Pavel (soţ, soţie, fiică, fratele soţiei, la care se adaugă vecinii de bloc, respectiv familia Stan – soţ, soţie, fiu), familia Busuioc de la asistenţi de imagine, Sorin şi Adrian Popovici, veri sau fraţi (tehnicieni la serviciul studiouri) etc. Cea mai spectaculoasă este familia Marcu, care, aşa cum am semnalat în numărul trecut, a angajat la emisie o parte considerabilă din populaţia unui orăşel de provincie: Roşiorii de Vede...
Valentin Nicolau va lucra, evident, cu “materialul clientului”, aşa cum a declarat. Deci nu va opera, sau nu va face demersuri în acest sens, reduceri de personal pe criteriul anti-familie. Dar sigur va combate incompetenţa, indiferent din ce familie face parte.

 

 

Şoferii de la poartă

Există şi angajaţi “invizibili” care, deşi sunt în schemă, nu-i vede nimeni în televiziune. Unul este un oarecare Marius Popescu de la Studioul 10 (TVR Info). Teoretic e prezent, practic vine altcineva în locul lui, unul Zeno Stănescu. Programările sunt făcute în aşa fel încât, atunci când unul lucrează, celălalt e liber şi invers. Dar de venit nu vine la serviciu decât cel cu numele Zeno Stănescu. Până la dezlegarea misterului, se poate face, scurt, o economie de un salariu căci – nu-i aşa? – dacă vine doar unul la treabă, înseamnă că de celălalt nu e nevoie.

 

Ţinuta unei instituţii care se respectă se vede de la intrare, iar Valentin Nicolau este sensibil la acest aspect care, de cele mai multe ori, este reflexul profesionalismului şi ordinii interioare. La poarta dinspre Pangrati a Televiziunii Române, cum intri în curte, sunt două bănci, faţă în faţă. Pe bănci, şoferi. Care stau şi comentează cu voce tare – normal, ca şoferii – despre orice şi oricine trece pe acolo, indiferent dacă e maşină, bicicletă, ministru, scriitor, artist sau curier. Ca la intrarea în bloc. Mai mult, maşinile au fost aduse în faţă, că unde s-a mai pomenit ca şoferii să stea într-o parte şi obiectul muncii în alta? Consecinţa este blocarea intrării din Pangrati şi exhibarea unui spectacol jalnic, stânjenitor pentru musafiri şi invitaţii în emisiune.

 

Mai mult ca sigur, şoferii nu l-au votat pe Valentin Nicolau. N-au avut niciun interes, după cum se va vedea…

 

Sursă: Pagina politică

 

Afisari: 2320
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: MgrIYr9z3Fa (Jul, Thu 18, 2013 / 02:38)
Parece que sf3 mesmo na Ame9rica:"A juedza de instrue7e3o Ana Cle1udia Nogueira, que vlaidou a detene7e3o de Pinto da Costa, considerou que a ace7e3o foi "legal"."Considerei a detene7e3o legal e continuo a considerar", afirmou Ana Cle1udia Nogueira, que depf4s por videoconfereancia.Je1 Fernando Gomes, antigo presidente da Ce2mara do Porto, classificou a detene7e3o como "uma espe9cie de punie7e3o e0 cabee7a de Pinto da Costa".Recorde-se que Pinto da Costa considerou receber um tratamento "vexatf3rio" e com "danos elevados na sua imagem".Record on line 2007.12.04
Nume: 1U8KX2NzS (Jul, Sat 20, 2013 / 15:27)
Sf3 japoneas mesmo para aceitar a restospa de um robf4-Deus, acho que no Brasil as criancinhas iam se interessar mais por robf4s assaltantes, ou ladrf5es de bancos que ensinam como faz pra roubar .
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter