Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

SOLIDARI CU RADU GOLBAN

Data publicarii: 18.02.2013 22:37:00

„Viaţa e grea; mai ales dacă eşti prost” – spunea celebrul actor american John Wayne, şi ştia el ce spune. „Proşti dar mulţi!” - este replica Lăpuşneanului, din nuvela lui Negruzzi. Cu cât mai mulţi, cu atât mai rău, mai ales când sunt şi de cumpărat..., spun eu.

 

Am citit deunăzi excepţionalul articol Focuri în noapte: Beer Hall Pooch: Pudeii Cancelarului”, semnat, în „Război întru Cuvânt”, 14 februarie a.c., de Mircea Platon. Un articol despre epurarea profesorului  Radu Golban....

 

„Presa britanică ne informează că, la finele lunii ianuarie, în toiul unei serii de evenimente naţionale menite a marca venirea lui Adolf Hitler la putere şi a reaminti cetăţenilor germani de crimele naziste, cancelarul german Angela Merkel a ţinut un discurs programat să coincidă cu «momentul în care preşedintele Paul von Hindenburg l-a numit pe Hitler şeful Guvernului german, în 1933.» În discursul rostit cu ocazia deschiderii unei expoziţii intitulate «Topografia Terorii», doamna Merkel a subliniat că ascensiunea lui Hitler a fost favorizată şi de complicitatea vinovată a elitelor laşe: «Ascensiunea naziştilor a fost posibilă datorită faptului că  elitele societăţii germane au colaborat cu ei, dar şi, mai presus de orice, pentru că majoritatea germanilor a tolerat această ascensiune», a spus doamna Merkel. «Drepturile omului nu se pot apăra singure. Libertatea nu se poate apăra singură şi democraţia nu reuşeşte de una singură. Acest lucru trebuie să fie un avertisment continuu pentru germani», a declarat cancelarul german.

 

În timp ce doamna Merkel ţinea electoratului german aceste discursuri înălţătoare, la Timişoara, conform relatărilor din presă, consulul Germaniei făcea presiuni pentru ca economistul şi cercetătorul Radu Golban să fie epurat din Universitate. Mai precis, de la Universitatea de Vest:

«Economistul Radu Golban, timişoreanul care a ajuns celebru după ce a descoperit că Germania are datorii de 19 miliarde de euro către România, a fost eliminat de la Universitatea de Vest din Timişoara • Golban era profesor asociat de peste 11 ani la UVT • Consiliul Departamentului de Ştiinţe Politice şi-a motivat decizia excluderii lui Golban invocând «articolele critice la adresa Germaniei» • Profesorii universitari au afirmat, în şedinţe interne, că acţionează la intervenţia consulului Germaniei la Timişoara. Departamentul de Ştiinţe Politice «nu doreşte colaborarea cu această persoană, pentru articolele scrise în presă împotriva Germaniei».

 

Nu este o formulare exprimată în şoaptă pe coridoarele Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), ci una care va rămâne în arhivele UVT, iar mai precis, în procesul-verbal al Şedinţei de consiliu a departamentului, din octombrie anul trecut. Persoana este Radu Golban, cunoscut pentru articolele şi lucrările în care se exprimă critic la adresa politicilor Germaniei şi în care demonstrează cum urmaşii Republicii de la Weimar subordonează economiile naţionale ale ţărilor din UE propriilor interese, prin strategii geopolitice formulate şi urmate cu «rigurozitate germană» vreme de mai bine de un secol. Preţul epurării s-ar părea că este de 5.000 de euro, «sponsorizare pentru cărţi, proiecte comune cu Consulatul Germaniei ş.a.m.d.».

 

Nu îl cunosc personal pe domnul Radu Golban. Am vorbit o singură dată la telefon, acum mai bine de un an. I-am urmărit însă scrisul şi nu am sesizat ceva contrar intereselor naţionale ale României. Nu am sesizat nici ceva contrar spiritului european, al unei Europe a naţiunilor. Nu înţeleg, deci, cum de elita României tace atunci când un cercetător român este epurat dintr-o universitatea românească, pe motivul că ar fi deservit interesele Germaniei. (...)  Radu Golban a fost demis la presiunile nedemocratice ale Germaniei exact în momentul în care Merkel făcea elogiul libertăţii şi democraţiei. Cu 10 ani înainte ca Hitler să preia puterea, în noiembrie 1923, a avut loc tentativa de lovitură de stat a lui Hitler cunoscută în engleză sub denumirea de «The Beer Hall Putsch» («Puciul din/de la berărie»). Atitudinea servilă şi laşă a «elitelor» României de azi, a căror colaborare cu Germania face posibilă ascensiunea unor forţe ostile nu doar României, ci şi spiritului democratic, va rămâne pentru totdeauna cunoscută sub denumirea de «The beer hall pooch» - Pudelul din berărie. De la terasa unde ne trimitea astă-vară, în zi de referendum, Traian Băsescu, cu sprijinul Germaniei. Pudelul Cancelarului.

 

Marii ticăloşi se nasc din marile trădări ale unei elite prea mici pentru a lupta pentru interesul naţional. Ale unor oameni care se vând pe un preţ de nimic. Pe bacşiş. Ca nişte chelneri ai nimicului. Azi, Oberkellner. Mâine, Obersturmbannführer. Veşnic garçon! Oameni care ştiu să ia ordine. Care intră şi ies pe uşa din spate. Care nu mai au nici un haz.”

 

De acord cu dumneavoastră, domnule Mircea Platon, cu singura obiecţie că pudelii sunt simpatici şi nu merită comparaţia!

Ruşine, preaplecaţilor „oberkellneri” timişoreni! Şi... celorlalţi!

Dumneavoastră ce părere aveţi, doamnă ministru Ecaterina Andronescu? Până unde împingem autonomia universitară?

 

Cât despre noi, ăştia mici, de pe stradă, românii zilnic minţiţi cu nesimţire, „proştii” cei mulţi, bine ar fi să reţinem barem zicala: „Toţi îţi vor binele. Nu-i lăsa să ţi-l ia!”

Afisari: 7985
Autor: Mariana Cristescu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Ghita Bizonu' (Feb, Tue 19, 2013 / 20:05)
Exact asa acum acum 60 de ani erau unii inciminati de atitudine antisovietica. Si apoi urma excominicarea. Incarcerarea. Ca e mai dragutz este faptul ca decizia ar fi fost luata la recomandarea consulului Germaniei din Timisoara. De unde imi vine sa crez ca Timisoara se viseaza Gau in Reichul lu' Adolf
Nume: Culus Costel (Oct, Sun 20, 2013 / 20:25)
Indiferenta este un cancer pe care trebue sal stop, daca vrem ca maine copiii nostri so duca mai bine.
Nume: linaura catalina buzea zarnescu (Apr, Fri 15, 2016 / 20:59)
imi pare rau, dar eu am fost foarte netuziasmata de acest economist; tot ce a vorbit in termeni economici si de specialitate economica, am fost uimita ca am aceleasi constatri cu dinsul; iar eu nu sint cercetatoare ci doar ca o economista cu 4 abu peste bac, am zis ca sint constatarile mele, mici observatii de ale mele...fara temei stiintific, cu toate ca observatiile sint vizibile; cine are meseria de +40 de ani, simte economia...iar dl Radu Golban este un mare specialist; doar ca nu ne mai apartinem, nici tara, nici neamul si nici spiritul... si nici sufletul... nu ni se da voie sa existam...
noi vrem sa ne alipim Moldova, si Europa ne cere sa ne divizam in regiuni... ca ce chilipir sa luam Moldova? ca sa ne impartim tara mai bine??? cum va fi acest mai bine??? este ceva de necrezut... si de neînteles...
ciudate toate aceste rupturi si false uniri... doar daca - stiind ca Moldova este minata din spate de SOROS cu ungurii lui care fac ravagii si in Franta si in Germania si mai iin toata Europa... stau si eu si ma crucesc de cita perversitate este folosita si ca nu sintem lasati nici sa existam si ca ni se impune o falsa democratie... minciuna este la putere...
cu stima dle Manega...
linaura catalina buzea zarnescu
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter