Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Cine sfinţeşte şi cine împute locul în reteaua Spitalelor CFR

Data publicarii: 08.02.2015 16:57:00

Principalul distrugător programatic al Spitalelor CFR a fost și rămâne forul tutelar al acestora, respectiv Ministerul Transporturilor. Mai exact miniștrii care s-au succedat, de-a lungul rimpului, la cârma acestui minister. Motivul a fost, telegrafic spus, interesul personal sau de grup al acestora, stârnit fie de amplasamentul atractiv al clădirilor acestor spitale (majoritatea construite în centrul orașelor), fie de sursa de cîștig consistentă provenită din serviciile de siguranța circulației. Deci, pentru ca aceste spitale să devină surse de venit pentru mediul privat, ele trebuiau ori falimentate (pentru a fi închise și vândute pe nimic), ori lipsite de exclusivitatea serviciilor medicale de siguranța circulației. Ceea ce s-a și încercat iar parțial s-a și întâmplat.

 

Dar, pentru ca miniștrii să poată pune în operă aceste „proiecte”, aveau nevoie de „cozi de topor” în interiorul spitalelor CFR. Aceste cozi de topor au fost (și sunt) în primul rând managerii sau (și) directorii medicali. Fără un manager sau un director medical vânzător, nu se putea vinde nimic.

E suficient să luăm cazurile prezente, fără să mai intrăm în istorie.

 

 

Spitalul Clinic CF 2 este deja un caz de notorietate națională și chiar internațională, căci canonada permanentă asupra lui, din partea propriului minister, a ajuns și pe masa Federației Mondiale a Sindicatelor și chiar la Comisia de la Veneția. Spitalul reprezintă bastionul cel mai puternic de rezistență împotriva ministerului tutelar, dar și cea mai râvnită redută din întreaga rețea a Spitalelor CFR. Deși sufocat de asedii prelungite și din toate părțile, ceea ce nu-i dă nicio clipă de răgaz pentru dezvoltare, spitalul produce permanent victime în rândurile „atacatorilor”: Constantin Tănase (manager), Adriean Videanu (primar), Valentin Preda (secretar de stat MT ), Daniel Purghel (director Direcție Medicală MT), Relu Fenechiu (ministru MT) etc.

 

La Spitalul General CF Pașcani, managerul Amariei Mihaela a achiziționat, de la firme pirat, în loc de oxigen medical pentru pacienți, OXIGEN TEHNIC (folosit la sudurile metalice). Sindicatul spitalului (condus de Doina Cucoș) a sesizat Ministerul Transporturilor, dar raportul corpului de control nu a fost pus în aplicare. Iar pacienții sunt în continuare în pericol. În același timp, pentru a submina rezistența sindicatului condus de Doina Cucoș, directorul medical Constantin Melinte vrea să creeze un sindicat paralel, sub amenințarea pierderii locului de muncă pentru cei care nu intră în sindicatul lui.

 

La Spitalul General CF din Sibiu, actualul manager, Popa Marcela, i-a desfăcut abuziv contractul de muncă, medicului de medicină internă dr. Liliana Coldea - fostul manager (care reușise să pună spitalul pe picioare și să refacă integral clădirea policlinicii). Informarea asupra abuzului a fost depusă în timp util la direcția medicală a ministerului dar, cum nimeni nu a luat nicio măsură, s-a ajuns în instanță, unde a câștigat Liliana Coldea. Din păcate, daunele nu le plătește managerul (Popa Marcela), ci spitalul.

Același manager a desființat cabinetul de psihologie al spitalului (absolut necesar pentru siguranța circulației), pentru a trimite transportatorii la cabinetul său de psihologie profesională, „Popa & Brate”. Tot Popa Marcela a angajat la Spitalul CF Sibiu un neurolog pe un post inexistent în organigramă etc.

 

Managerul Spitalului Clinic Universitar CF Cluj, Silviu Albu, declară public că vrea să desființeze spitalul, în actuala sa denumire și apartenență. Și nu doar declară, dar a făcut și demersuri în acest sens. În primă fază a negociat cu Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uiorenu (dar, ghinion!, acesta a fost între timp, arestat), apoi a făcut presiuni pentru ca Spitalul Județean să preia spitalul fără o fundamentare reală, care să privească și resursele umane, nu numai interesele lor (al său și al doctorului Valentin Munteanu). Managerul uită (sau se face că uită) că Spitalul Clinic Universitar CF Cluj are și la Dej o policlinică. Ce face spitalul Județean cu ea și, mai ales, cu salariații? Mai trebuie adăugat că ambulatoriul Cluj al Spitalului CF are comisie teritorială de siguranța circulației, cabinete de psihologie, medicina muncii, cabinete pentru toate specialitățile, precum și personal TESA. Ce face spitalul Județean cu salariații? În ciuda tuturor acestor aspecte, doctorul Albu continuă să lupte pentru desprinderea spitalului de rețeaua Spitalelor CFR. Luptă, cu alte cuvinte, împotriva ministerului care-l plătește. În mod normal, trebuia să fie demis instantaneu. Numai că și ministerul luptă să scape de spital. Și nu oricum! Ia banii de investiție de la alte spitale și-i dă spitalului CF din Cluj (era să zic Grupului de la Cluj!), pentru ca nu cumva spitalul să aibă datorii, atunci când va fi privatizat.

 

La Spitalul Clinic CF din Craiova situația e și mai gravă. Managerul Mogoș Gabriel a făcut pensionări abuzive, inclusiv a liderului de sindicat, ceea ce a generat procese câștigate în instanță de cei concediați. A desființat ambulatoriul Pitești, lăsînd salariații fără contract individual de muncă pe durată nedeterninată. Pe luna în curs, a anunțat salariații că nu poate să le mai dea decât 50% din salariu, dând vina pe creșterea salariilor cu 100 de lei, pe tichetele de masă câștigate în instanță de salariați, pe cheltuielile cu revenirea la lucru a celor concediați (fără să precizeze că din vina lui au fost concediați) etc. Internările se fac prin cabinetele private ale medicilor (la secția boli interne), nu prin cabinetul din ambulatoriul spitalului. La toată această situație se adaugă (furnizînd totodată și explicația celor de mai sus) faptul că managerul, împreună cu tatăl său, Mogoș Dan (șef secție chirurgie la același spital) au clinica privată „Mogoș Med Craiova”, unde amândoi operează ca medici chirurgi. Clinica este înfloritoare, în timp ce spitalul este aproape în colaps. Acum ar vrea să-l dea în custodia Primăriei Craiova dar, cum aceasta nu are nevoie de încă o piatră de moară, Mogoș Gabriel încearcă să-l paseze Universității de Medicină. Mai bine și-ar da demisia...

 

La Spitalul Clinic CF Constanța, managerul Oprea Dorel refuză să plătească pentru salariați contibuțiile la stat și pierde pe bandă rulantă procesele pivind drepturile salariale. Este însă în grațiile Ministerului Transporturilor care îi achită arieratele. Managerul continuă să toace banii, angajații au salariile diminuate și nu primesc bonuri, iar ministerul nu vrea sa ia măsuri, deși au avut loc multe proteste de stradă împotriva lui și s-au scris nenumărate articole de presă în legătură cu managementul dezastruos al spitalului.

 

Spitalul Clinic CF Witing are conturile blocate de sindicat pentru neplata drepturilor salariale de către fostul manager, dr. Nicolae Cătălin Dogioiu, drepturi câștigate în instanță în 2012. Actualul manager, dr. Cristian Banu, n-a crezut că se poate întâmpla așa ceva pentru că a primit asigurări în acest sens de la subalternii din camarila sa. Ghinion! - uite că se poate, așa cum s-a putut și la case mai mari. Și se va mai putea, căci managerul a mai luat o decizie „istorică”: psihologii să-și plătească singuri slariile! 

 

     

Spitalul Clinic CF Witing și ambulatoriul din Arad al Spitalulu Clinic CF din Timișoara

 

La Spitalul Clinic CF din Timișoara, ambulatoriul Arad a fost desființat prin hotărârea Comitetului Director și a fostului manager, Ion Cristian Moţ, iar jumătate din spital a fost restituit în natură. Ministerul Transporturilor a fost sesizat dar nu a luat nicio măsură.

 

Există, în contrapartidă, și trei spitale de excelență: Spitalul General CF Simeria (manager Liliana Stolnicu), Spitalul General CF Brașov (manager Lucia Guzun) și Spitalul Clinic CF Oradea (manager Chipurici Adrian Marius), ceea ce dovedește, de fapt, același lucru: cum e omul, așa-i și locul. Niciunul dintre managerii celor trei spitale n-au avut vreo prioritate ministerială sau vreo subvenție în plus. Și-au găsit singuri sursele de finanțare. Spitalul CF Simeria, de pildă, arată ca un spital din Austria, cu dotări pe care nu și le imaginau nici Nicu Bănicioiu, nici Dan Șova, care au fost invitați la inaugurare, anul trecut. Iar Spitalul CF Oradea a fost recondiționat parțial pe banii medicilor.

 

 

Dan Șova - consult oftalmologic gratuit la Spitalul General CF Simeria

 

Spitalul General CF Brașov și Spitalul Clinic CF Oradea

În concluzie, managerii sunt cei care sfințesc sau împut locul în spitalele CFR. Din fericire, rețeaua are o „armată” redutabilă care apără spitalele și din exterior, și din interior: Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR . Este, probabil, cea mai coerentă și mai hotărâtă structură sindicală din România. Dar, ceea ce este cu adevărat extraordinar în lupta și activitatea USSCFR este faptul că a declanșat solidaritatea a numeroase structuri din societatea civilă: Federația SANITAS și Confederația CNSLR-Frăția, Federațiile sindicale din CFR, Consiliul Național al Societății Civile și o parte importantă din mass-media.

 

P.S. Dacă nu ar fi existat USSCFR, rețeaua spitalelor din sistemul feroviar era demult oale și ulcele private. De aceea, credem că numele liderilor sindicali din această rețea ar trebui cunoscute: 

Denisa Popovici - Spitalul Clinic CF 2 (președinte al Uniunii)

Dr. Raluca Olaru - Spitalul  Clinic CF 2

Rodica Niculescu - Spitalul Clinic CF 1 Witing

Aurelia Popa – Spitalul General CF Galați

Daniela Grigore - Spitalul General CF Ploiești 

Luminița Mon - Spitalul General CF Brașov

Livia Tudor - Spitalul General CF Sibiu 

Elena Sălcudeanu – Spitalul Clinic CF Constanța 

Maria Bob - Spitalul General CF Simeria 

Natalia Scăiceanu – Spitalul Clinic CF Craiova 

Doina Cucoș - Spitalul General CF Pașcani

Dacian Soporan – Spitalul Clinic CF Cluj 

Georgeta Cebuc - Spitalul General CF Drobeta – Turnu Severin 

Silvia Blănariu - Spitalul General CF Oradea 

Mariana Elena Rață – Spitalul Clinic CF Iași

Lavinia Corina Miron – Spitalul Clinic CF Timișoara

____________________________________________

 

Afisari: 6665
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: raluka56 (Feb, Mon 09, 2015 / 11:35)
Perfect adevarat !!! Din pacate, ca o confirmare, de cate ori presa / sindicatele/ Ministrul Sanatatii pun intrebari incomode, domnii si doamnele din conducerea Ministerului Transporturilor dau vina unii pe altii sau lasa nasul in jos de rusine ( cand faradelegea este sustinuta de cineva mai sus in organigrama ). Ma gandesc si la faptul ca Ministerul transporturilor este impanzit de salariati rude/vecini/concetateni care au ingrosat randurile celor care invart o hartie toata luna si iau un salariu gras. Multe directii, conduse de cate un director cu 2-3 subalterni...Adevarata reforma trebuie sa inceapa cu functionarii publici care indiferent de locul de munca ( nu loc de muncit ! )au in comun un dispret total fata de petentul care ajunge printr-o soarta nefericita in ghearele lor !!!!1
Nume: Lucian (Feb, Mon 09, 2015 / 13:23)
Asta se intampa daca CFR-isti nu sunt uniti. Asa se va intampla cu tot CFR-ul.
Inca o data ni se demonstreaza ca politicul si interesele unor grupuri fac legea in aceasta tara. Inca o data ni se demonstreaza ca suntem dezbinati si inca o data ni se demonstreaza ca se doreste falimentarea si mai apoi, pe niste sume derizorii, acsindicat.ea patrimoniului CFR.
Ce avem de facut? Sa ne unim toti cfr-isti, indiferent de compania la care lucram sau apartenenta sindicala, sa luam atitudine, sa cerem presedintilor de federatii sa mai lase din drepturile lor si sa faca tot ceea ce este necesar ptr. a nu mai pierde nimic din patrimoniul nostru(ptr.ca inca-i a nostru). Sa mai lase disputele pe membrii de sindicat.Sa mai lase din disputele ptr putere. Sa mai lase din interesele personale,care-i conduc si ne conduc spre dezastru.
Sindicalisti din toate companiile, unitiva (este un slogan de actualitate).
Nume: floare de colt (Feb, Tue 10, 2015 / 16:57)
de fapt se doreste inca o "privatizare strategica " cu orice pret si in orice conditii ,dar ..... banul gros sa iasa in buzunarele celor care sustin acest lucru .La spitalul cf. pascani pro.stia este ridicata la nivel de manageri,care se stie ca au fost numiti politic deci sint manageri gresiti care nu stiu nici ei ce cauta in aceste functii dovada sint furaciunile dovedite pina acum nu mo data de CURTEA DE CONTURI DIPLOMELE FALSE DOVEDITE DE AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE !!!! DOMNULE MINISRU AL TRANSPORTURILOR CE MAI ASTEPTATI ,DE CE NU DEMITETI ACTUALA ECHIPA DE MANAGERI DE LA SPITALUL CFR.PASCANI ,CIT MAI DUREAZA ,NOI SALARIATII NE-AM CAM DATURAT DE EI !!!
Nume: salariat (Feb, Wed 11, 2015 / 22:14)
Liderul de sindicat din Sibiu Tudor Livia nu apara interesele salariatilor dimpotriva este complice la toate abuzurile managerului spitalului!!!!!
Nume: dana (Feb, Thu 12, 2015 / 22:00)
Daca liderul de sindicat Livia Tudor nu apara membrii de sindicat de ce nu o schimbati? Daca este implicata in abuzurile Managerei .... va puteti adresa PRESEI. numai voi cei din interior va puteti face dreptate. Manaderi vin si mai ales PLEACA dar voi ramaneti si ea (L.T.) .... ramane cu voi si atunci sa vezi distractie. Assssssssssssstept
Nume: octi (Nov, Mon 09, 2015 / 10:39)
Postul de manager al Spitalului CF Timișoara a fost ocupat. Nu avem nimic cu persoana. Mai interesant este personajul. Același care, acum câțiva ani, era cap de afiș al presei locale despre matrapazlâcurile de la Spit. Județean. Întrebarea este: dacă cineva care deține o firmă de îngrijiri medicale pacienți va fi sau nu în incompatibilitate cu secția de îngrijiri paliative pe care dorește să o dezvolte conform planului managerial. Dar, și mai interesantă este metoda prin care un corp de clădire a fost pierdut în favoarea consiliului municipal în urma transferurilor între ministerele Sănătății și cel al Transposturilor și retur (deja, un corp de clădire a fost furat prin metoda drepturilor litigioase, cu concursul nemijlocit al conducerii spitalului, prin neprezentare la proces!!!...)
Nume: ANDREEA (Jun, Fri 10, 2016 / 18:18)
MAI INCET CU LAUDA LIDERILOR DE SINDICAT.NU FAC NIMIC PENTRU SALARIATI .DECIT TOACA BANII SI ATIT.MAI FAC SI PACT CU MANAGERII,PENTRU INTERESE FINANCIARE.POPOVICI SI OLARU,INTRADEVAR S-AU OCUPAT DE TOATE DEMERSURILE SA SCAPE RETEAUA CFR DE LA VINZARE.IN REST,VAI MAMA LOR.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter