Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Confesiunile unui candidat

Data publicarii: 16.09.2020 16:29:00

Articol apărut în numărul 72 al revistei „CERTITUDINEA”

 

 

Daniela Gîfu este fizician, jurnalist, scriitor (mai ales poet), doctor în filosofie și informatică, cercetător științific gr. II (Universitatea A.I. Cuza din Iași) și candidat PRM la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Deși nu e monarhistă, deviza ei în politică este cea formulată de Carol I referitor la propria domnie: „Totul pentru țară, nimic pentru mine”.

 

Drumul meu profesional mi-a oferit șansa de a învăța și lucra în multe domenii de activitate pe care le consider complementare: fizica, filosofia, informatica, activitatea didactică, cercetarea științifică, literatura, jurnalismul. Eu consider că aceasta reprezintă o fericită conlucrare între domeniile real și uman, vizibilă atât în dezvoltarea personală, cât și în perfecționarea profesională. Astfel că am simțit nevoia să mă reinventez permanent. Rezultatul este cel la care asistați! Nu a fost greu să conștientizez acest lucru, să fac primii pași, deoarece am început prin a învăța și a mă specializa în fizică. Un domeniu care m-a ajutat să înțeleg realitatea, în care este necesară, pe lângă matematică și informatică,de  multă imaginație și observarea atentă a fenomenelor, evenimentelor care se petrec în jurul nostru. Apoi am simțit imboldul de a descrie această realitate, în care trăim cu toții, și într-un alt mod, apropiat sufletului. Și am făcut-o în eseuri și în metafore. Așa am început să am preocupări literare și jurnalistice care încă se diversifică. Într-adevăr, atât știința, cât și poezia, sunt forme ale cunoașterii în care îmi regăsesc inspirația și motivația […].

 

Moldova are pentru mine - și e normal să fie așa! - un farmec aparte. Este un tărâm care mustește de tihnă... Timpul pare că își încetinește curgerea, ritmul activităților zilnice devine mai domol, oferindu-ți răgaz să auzi cum crește iarba sau cum cântă păsările […].

 Clujul, în schimb, are un climat și un civism aparte care, chiar dacă nu e chiar perfect, este, totuși, mult superior celor din alte orașe. Și apoi eu, fiind în primul rând om de știință și cadru universitar, nu pot să nu fiu atrasă de faptul că UBB-ul este singura universitate din România aflată în Top 1000 al celor mai bine cotate universități din lume. Și, fiind un om de acțiune, am simțit nevoia să fac mai mult pentru orașul meu adoptiv, și, cine știe, poate mai târziu, pentru țara mea […]. Candidând la funcția de primar îmi doresc ca, în timpul mandatului meu, colaborarea între mediul universitar și cel antreprenorial clujean să devină mai consistentă, mai vizibilă. Vreau să încurajez crearea de parteneriate între acestea, pentru realizarea de proiecte și obținerea de finanțări care să conducă la creșterea nivelului calității vieții, culturii și educației în municipiul Cluj-Napoca […].

Sunt femeie curajoasă și nu am găsit în niciunul dintre partidele contemporane determinarea, responsabilitatea față de destinul tinerei generații, a populației descumpănite și dezamăgite de politicienii îndrăgostiți de funcții, avantaje și câștiguri personale. Partidul România Mare a renăscut, asemenea păsării Phoenix, încât chiar și afilierea mea la programul acestei formațiuni politice dovedește schimbarea radicală a profilului și programului său […].

 

Eu consider că în politică există trei categorii de persoane: oameni de stat, oameni politici și politicieni: 1. Oameni de stat sunt cei care, în întreaga lor activitate, se gândesc numai la binele țării și al poporului, un bine gândit atât pentru imediat, cât mai ales pe termen lung. Ei nu fac nimic pentru ei înșiși. Asemenea personaje nu cred că există azi în politica românească. 2. Oamenii politici se gândesc atât la propria lor carieră, cât și la binele țării și al poporului, pe termen scurt și mediu (mai rar pe termen lung). Asemenea personaje sunt extrem de puține, azi, în politica românească. 3. Politicieni sunt cei care mimează interesul pentru țară și popor, dar, în realitate, sunt interesați doar de binele propriu. Vor să facă avere din politică. În realitate, țara și poporul nu-i interesează. Asemenea oameni avem cu nemiluita în România. Un adevărat om de stat sau om politic trebuie să-și stimeze adversarul politic, să-i recunoască cinstit meritele, nu să-l împroaște cu noroi, cu invective tot timpul. Crezul omului de stat și al omului politic trebuie să fie întotdeauna: „Totul pentru țară, nimic pentru mine”. Politicianul, în schimb, nu are niciun crez pentru țară și popor […].

 

Proiectele mele sunt acum proiectele clujenilor care știu că merită mai mult. Toate acestea se împletesc armonios cu nevoile fiecărui concetățean. Principala mea preocupare este reducerea poluării care este cu adevărat o problemă care cere imperios rezolvare. Se spune că într-o încăpere fără ferestre aerul curat este declarat nesănătos. Este exact ce se întâmplă astăzi în municipiul Cluj-Napoca. Vreau să deschid ferestrele, la propriu și la figurat, acesta este angajamentul meu în acest moment. Nu insist asupra poluării politice, care este „pandemică”. Dar municipiul Cluj-Napoca este - la propriu – unul dintre cele mai poluate orașe din România. Culmea, există o soluție chiar la noi acasă. E vorba de o tehnologie românească de purificare și oxigenare a aerului care zace de ani de zile în așteptare, în timp ce România plătește penalități usturătoare la Uniunea Europeană pentru nivelul inacceptabil de poluare. Voi face tot posibilul să implementez această tehnologie, ca și pe cea a transformării gunoaielor în sursă de energie, cu sau fără sprijinul celor care ar trebui să fie direct interesați.  De asemenea, mă gândesc la demararea demersurilor pentru implementarea BIM (Modelarea Informatică a Construcțiilor) la nivelul administrației publice locale prin procese inteligente bazate pe modele 3D care oferă profesioniștilor din construcții și instalațiile aferente perspective și instrumente pentru a planifica, proiecta, construi și gestiona mai eficient clădirile și infrastructura. Extrapolând, Clujul acum are nevoie de un climat curat.

 

(Fragmente din interviul acordat Vasilicăi Grigoraș, publicat aproape în toată presa națională din țară și din afară)

Afisari: 1607
Autor: Daniela Gîfu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ION DRAGOS SIRETEANU (May, Thu 19, 2022 / 23:44)
O La la- sunt cel care a mostenit pe baronul de BUNFFY - nu sunt regalist - dar consider ca nobilimea trebuie pastrata - asa cum este -
ma simt mindru de ai mei - si cred in romantismul acestor titluri

poate ai o idee desteapta pentru ruine - nu stiu ce intelegeri a avut baronul cu municipalitatea .

alt exemplu este opera din CLUJ - ecaterina - KEKY - era o mare amatoare de opera - la fel si sora ei NINA - care au fondat sectia medicina a univ. din CLUJ .

etc..

pot fi gasit pe SUNPHOTO>RO - o cutie mult mai buna decit orice exista pe net ..pozele puse sunt automat aruncate pe pinit iar de acolo pe google. in topuri internationale
Nume: ION DRAGOS Sir Eteanu (May, Thu 19, 2022 / 23:47)
SALVATI CASTELUL DIN BORSA - ERA O MANIFESTATIE _
IATA SOLUTIA MEA _
CU DRAG
ION DRAGOS SIRETEANU

p.s. daca iti place propunerea mea - te rog sa il contactezi pe sever voinescu - f bun prieten - mare amator de opera .
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter