Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

MITOCANUL PUBLIC NR. 1 - VIITORUL PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI

Data publicarii: 25.10.2009 20:28:00

Niciodată, în istoria României, mitocănia, bădărănia, mârlănia şi toate celelalte sinonime ce desemnează nuanţe ale aceluiaşi tip de caracter nu au fost atât de vizibile şi de masiv reprezentate la nivelul instituţiilor publice. Se pare că succesul acestor personaje reprezintă propria noastră oglindă, dincolo de jocurile de culise care le-au permis să acceadă în funcţii. Discursul lor politic - sau public în general - corespunde nivelului de mentalitate comunitară. Sunt, cu toţii, nişte proiecţii ale psihologiei colective gregare. Vârful de lance al mitocanilor publici este, fără îndoială, Traian Băsescu, actualul şi, probabil, viitorul preşedinte al României.

 

 

 

Fac această amară predicţie pentru că, deocamdată, populaţia votantă - adică ceea ce numim convenţional “opinia publică” - nu a făcut pasul de la frustrare la interes. Îl preferă pe Băsescu pentru că-i plac discursul lui, râsul lui, glumele lui de bodegă, nu faptul că ar fi potenţialul salvator al naţiunii. Românii nu se gândesc la situaţia lor nenorocită, la copiii lor, la nepoţii lor, la ziua de mâine sau la ziua de poimâine. Le place Băsescu pentru că acesta are tupeul pe care ei nu-l au, dar pe care ar vrea să-l aibă: acela de a-i scuipa, denunţa sau arunca peste bord pe toţi cei care nu-i convin. Este visceral ca şi ei dar, în plus, are “calitatea” lipsei totale de scrupule. Pentru el nu contează principiile sau legile decât în măsura în care acestea sunt arme ajutătoare. Iar dacă devin piedici în atingerea scopului personal le ignoră, le combate sau le scoate la referendum.

 

Aduc, în sprijinul celor afirmate, o întâmplare la care am fost martor. Un consilier de pe vremea când Băsescu era primar, îmi povestea, indignat, că insul trăgea pârţuri în şedinţele de consiliu, bulversând pe toată lumea. “Poate o face involuntar” - încercam eu să-i temperez furia, amuzat totuşi de ineditul relatării şi cu o oarecare satisfacţie, pentru că aveam o părere proastă despre activitatea consilierilor. “Nu-i adevărat, o face intenţionat. E un nenorocit cu mentalitate de căpitan de vapor” – insista domnul cu pricina. “Poate e nevoie, în acest moment, tocmai de o asemenea strategie” - încercam eu să ridic nivelul discuţiei. “Adică vi se pare normal să-i arunci peste bord pe toţi cei care te-au ajutat, atunci când te vezi cu sacii în căruţă?... Uite, să vă mai dau un exemplu. În timpul şedinţelor, se apleacă la urechea vreunuia dintre noi şi-l înjură, domnule! Îl înjură sau îl jigneşte într-un mod în care ăla nu poate suporta. Şi, normal, omul recţionează furios. Noi, ăilalţi, nu ştim ce i-a spus primarul la ureche. Îl vedem doar pe ăla cum recţionează. Iar primarul - ştiţi ce face? Cu o mutră nevinovată, ne zice: <Domnilor, aşa nu se poate dialoga, uitaţi-vă la el cum face. Chemaţi un psihiatru!>… E un nenorocit, dom’le, un ticălos”

 

Am şi astăzi convingerea că acei consilieri îşi meritau tratamentul. Dar, dincolo de savoarea grobiană a situaţiei relatate, nu putem să nu observăm că, la baza acestui comportament, nu stă nici pe departe vreo atitudine de justiţiar ci, pur şi simplu, bădărănia funciară, profundă, a personajului. Manifestată, ce-i drept, cu o inepuizabilă imaginaţie. Traian Băsescu e prototipul bădărăniei absolute, mitocanul public nr. 1. Este insul capabil să se c… la tine l uşă şi apoi să sune ca să-ţi ceară hârtie igienică. Iar dacă refuzi sau îi tragi un pumn în faţă te denunţă public – la televizor, la UE sau la preşedintele SUA - că eşti mitocan, neeuropean sau duşman al democraţiei.

 

Traian Băsescu este, din păcate, şi viitorul preşedinte al României. Fiind un excelent luptător în bătăliile fără reguli, are o strategie electorală foarte simplă: loveşte sub centură, îi provoacă pe adversari să facă la fel şi, în clipa imediat următoare, opreşte lupta şi arată cu degetul opoziţia ticăloşită care vrea să-l asasineze politic. Vorbeşte exact cât trebuie, se lamentează atât cât trebuie, plânge atât cât trebuie. După care continuă lupta şi câştigă, având publicul de partea lui. Nu contează că a minţit, a furat sau a tras pârţuri în şedinţele de consiliu cu câteva secunde înainte, în văzul întregii lumi. Câştigă pentru că, vorba lui Nae Ionescu, “opinia publică n-are memorie”.
 

Afisari: 6807
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Alex (Oct, Wed 28, 2009 / 10:35)
Draga Miron,

E important sa retinem ca orice om de pe lumea asta are dorinta si posubilitatea de a vorbi despre politica, insa nu orice om are capacitatea de a o intelege, sau dorinta de a o analiza la rece.

Politica , este unul dinte subiectele fierbinti pentru care nimeni nu are nevoie de un grad de cunostinta. Ca si Religia , acest subiect este condus pur de convingeri si idei puternice, opinii.

Astfel cu totii ne simtim experti in acest domeniu.

Eu am venit la voi pe site pentru jurnalism independent, nu maimutareala de frustrare.

Cu sinceritate,
Alex
Nume: Marcel N. Popescu (Nov, Mon 02, 2009 / 12:09)
Cand ai de ales intre mitocania lui Basescu si campioni ai coruptiei ca Tariceanu, Nastase, Vanghelie, Hrebenciuc, Voiculescu etc. in spatele carora se afla personaje ca Patriciu si Vantu care se joaca, la propriu, cu soarta tarii prin puterea absoluta le care le-o dau imensele lor averi - ce poti sa preferi? Un mitocan care sa le tina piept celor amintiti mai sus! Cred ca asa vor gandi multi dintre cei care vor vota "Basescu".
Nume: judy (Nov, Thu 05, 2009 / 05:40)
Ma revolta si ma intristeaza deopotriva relatarea dvs.Nu agreez nici o "fata politica" a vremurilor noastre, cu atat mai putin pe cel despre care suna cronica.Acesti oameni ne reprezinta in lume, dupa ei sunt formate parerile despre tara.Este lucru stiut ca peste lege domneste nelegea si o luam ca atare, un fapt cotidian, dar cand vezi negru pe alb descrierea mitocaniilor, te apuca furia.Ma bucur ca situl dvs. exista si instiinteaza despre astfel de evenimente, dar este oare suficient sa vorbim despre actele lor reprobabile?Cred ca ar trebui si facut ceva, ar trebui "curtat stupul de tradatori"ca sa folosesc termenii lui Alexandru Lapusneanul.Ei ne tradeaza interesele, ne tradeaza bunul renume, traditiile, ne rad in fata cu cinismul celor potenti, fiindca banii le stau de straja intereselor si ei fac legea.In luna aceasta vor fi multe evenimente politice in care si vocea noastra ar putea conta, am mai putea schimba ceva, dar...,asa cum spunea bunul cetatean al lui Caragiale, " Eu cu cine votez?"
Nume: altmarius (Nov, Thu 05, 2009 / 08:13)
Subscriu fara rezerve articolului semnat de Miron Manega. Nu putem ca in numele jurnalismului independent sa toleram la nesfirsit mitocania, kitschul, mirlania, prostul-gust, care caracterizeaza din ce in ce mai mult societatea romaneasca, inclusiv la nivelele de virf. Nu putem face dihotomia intre "buni" si "rai", pe criterii politice, si nu pe criteriile - normale - de profesionalism si performanta. Sunt curios la ce nivel de performanta a ajuns clasa politica romaneasca, in ansamblul ei; a-i ataca doar pe pedelisti, sau pe liberali, sau pe social-democrati, nationalisti, conservatori este pina la urma o dovada de obtuzitate, si nu numai politica. Trebuie facuta o analiza mai aprofundata, iar aceasta analiza este inceputa de dl. Manega.
Nume: Stan Patitul (Nov, Fri 06, 2009 / 19:35)
Excelent articolul! Eu insa cred ca lumea s-a mai desteptat de la tristul episod cu prezidentialele precedente, cand intr-adevar l-am votat sperand ca va fi o schimbare in bine! Iata ca lucrurile au evoluat din ce in ce mai prost, individul s-a cuibarit cu tupeul caracteristic mitocanului, in capul nostru si doar o furtuna il poate sa-l doboare de acolo! Sa speram ca furtuna aceea norocoasa este foarte aproape!
Nume: ion tugulescu (Nov, Mon 16, 2009 / 16:39)
DECAT UN ..PROSTANAC-PAPUSAR..CA GEOANA..EU OMUL DE RAND VOTEZ: B A S E S C U !!! MARINARUL NU ESTE ..MARIONETA...MOGULILOR..IN MASURA IN CARE STE ..PROSTANEL SI CRINULETZ ..ARE DESTULE ..PACATE..DAR ESTE MAI ..APROAPE DE MURITORII DE RAND CA ..FILFIZONII CEI DOI,AMINTITZI ANTERIOR!!!ASTA SANTEM NOI..romanasii.LA MOMENTUL ACTUAL SI ACESTA NE REPREZINTA CEL MAI..FIDEL...
Nume: nedormitul (Nov, Wed 25, 2009 / 11:20)
sînt de acord că opinia publică nu are memorie. cum de a uitat că năstase încă are imunitatea intactă?
Nume: GheBossu (Nov, Fri 27, 2009 / 23:52)
Deci este un marlan .... Ok
Si votam Geoana ?
-------------------------------------
Vorbeati de "memorie" da' uite ce repedeati uitat ce facut TOTUSI GEOANA la intalnirile de la Moscova ?
Sau nu e asa important ?
Ma simt "flatulat" de articol !
Nume: ogarafgan (Dec, Wed 02, 2009 / 00:08)
Fiecare natie are conducatorii pe care ii merita.
Nume: Mihai Dorosin (Dec, Wed 02, 2009 / 15:29)
Miroane, sunt un coleg de-al tau dar, cred ca asta nu ma incurca in tentativa mea de a-ti atrage atentia ca gresesti.
Este parerea ta si ti-o respecti, eu insa "NU"...!!!
Esti partinitor si vii in sprijinul spuselor tale cu o istorisire a unui consilier oarecare, manjit cu siguranta, si care din ura pentru cel care nu-l lasa sa fure cat ar fi vrut a inventat povesti spumoase.
Tu, opinia publica, o iei de buna si incepi sa tipi in presa cat te tine gura si sincer nu-i corect.
Daca ai invatat in toti acesti ani si stii ce-i aia deontologia profesionala fii corect si nu-ti varsa frustrarile in presa pe care o poti folosi drepta arma.
Fa diferenta intre un om puternic si o marioneta si gandeste-te ce-i trebuie acestei tari ca sa mearga mai departe cu fruntea sus...!!!???
Dupa tine ar trebui sa avem un conducator scrobit si infatuat care sa arunce in stanga si-n dreapta cu ifose de fata mare si cand un bogatan ar tipa la el sa intre sub birou.
Asa stii tu ca se conduce o tara...???
Romania are nevoie de un om puternic si impunator nu un pacalici, un om care sa fie capabil sa infrunte grupurile de interese, mai mari si mai hraparete, cu care un scrobit nu ar fi in stare sa lupte.
Trezeste-te la realitate si revizuieste-ti atitudinea fata de "omul presedinte" nu neaparat de Basescu.
Trebuie sa stii ca nu exista un om perfect adica: frumos; destept; puternic; manierat; ferm si cu simtul raspunderii; delicat si diplomat nevoie mare...
De obicei cei puternici sunt mai badarani ca-i impinge spiritul sa fie asa iar, cei slabi incearca prin sensibilitate si diplomatie sa ascunda gunoiul sub pres.
Cred ca merita sa-i asculti si pe altii nu numai pe consilierul acela "corupt" ca asta inseamna "deontologie"...colegutule...:)
Eu sunt un fost militar ca si tine si cred ca noi cei puternici suntem cu totii putin cam "badarani" si asta pentruca am crescut in colectiv de barbati si nu printre fuste si nu ne-am satisfacut mofturile la Paris ca jigodiile ce se invart in jurul ciolanului.
Nume: Keke (Feb, Sat 13, 2010 / 12:45)
Ai perfecta dreptate batrane! Aici sunt cu tine cento per cento! Numai in Romania, prin ce ironie a sortii, se putea intampla ca un cercetat penal, ba chiar trimis in judecata, in loc sa intre in puscarie, ajunge presedintele tarii. Pe aceeasi logica, ma astept ca si Bombonel sa ajunga presedinte, mai ales ca ultima oara omul nost` observa cu seninatate: "acum am si dosar penal, asa ca am tot ce-mi trebuie ca sa devin presedinte la fel ca actualul Dictachior!" Hahahaha!!!
Din pacate s-a ratat sansa de a scapa de lacustele portocalii, cu nimic mai bune decat cele pesediste, care vor rontai inca cinci ani avutul tarii si de dobitocul de Boc, un individ care se pretinde prof de Constitutie, nu poate sa dea o ordonanta constitutionala nici daca de ea ar depinde viata lui insusi. S-a ratat deci, o sansa istorica pe mana unui Geoana prea prostanac ca sa reactioneze ferm si sa-l ia la suturi in confruntarea directa. Asta fiindca pe un badaran trebuie sa-l invingi cu propriile arme! Respectiv cu bocanci in gura si multa ...Ue! :)
Sa ne reamintim: la un moment dat in discutia finla, Basescu introduce aluzia vaga "v-ati simtit bine aseara la Vantu! N`asa?"
Reactia lui Geroana a fost de cacat. In loc sa-l ia la bocanci in gura, a vrut s-o faca pe finu` su a ratat. Putea sa intoarca soarta confruntarii simplu, din poignee. Trebuie sa-i spuna zmechereste lui Basescu: da domnule fost informator securiost, am fost la Vantu sa-mi povesteasca ce faceati voi doi cand va intalneati in secret in parcare la Tancabesti ... sa traiesti!
Pentru ca apoi sa se intoarca catre camera si cu o moaca ofuscata sa constate: "Doamnelor si domnilor aveti in fata pe unul dintre reprezentantii de seama ai fostei securitati. Stilul lui de securist este inconfundabil. Nici nu poti sa dai un partz sau sa te intalnesti cu cineva, ca acest individ format la scoala de la Gradistea afla tot. Bravo domnule securist! Asadar m-ati prins, ati castigat intrecerea! Sunteti mare tov. Basescu! Hahahaha!!!
Nume: Keke (Feb, Sat 13, 2010 / 12:46)
Ai perfecta dreptate batrane! Aici sunt cu tine cento per cento! Numai in Romania, prin ce ironie a sortii, se putea intampla ca un cercetat penal, ba chiar trimis in judecata, in loc sa intre in puscarie, ajunge presedintele tarii. Pe aceeasi logica, ma astept ca si Bombonel sa ajunga presedinte, mai ales ca ultima oara omul nost` observa cu seninatate: "acum am si dosar penal, asa ca am tot ce-mi trebuie ca sa devin presedinte la fel ca actualul Dictachior!" Hahahaha!!!
Din pacate s-a ratat sansa de a scapa de lacustele portocalii, cu nimic mai bune decat cele pesediste, care vor rontai inca cinci ani avutul tarii si de dobitocul de Boc, un individ care se pretinde prof de Constitutie, nu poate sa dea o ordonanta constitutionala nici daca de ea ar depinde viata lui insusi. S-a ratat deci, o sansa istorica pe mana unui Geoana prea prostanac ca sa reactioneze ferm si sa-l ia la suturi in confruntarea directa. Asta fiindca pe un badaran trebuie sa-l invingi cu propriile arme! Respectiv cu bocanci in gura si multa ...Ue! :)
Sa ne reamintim: la un moment dat in discutia finla, Basescu introduce aluzia vaga "v-ati simtit bine aseara la Vantu! N`asa?"
Reactia lui Geroana a fost de cacat. In loc sa-l ia la bocanci in gura, a vrut s-o faca pe finu` su a ratat. Putea sa intoarca soarta confruntarii simplu, din poignee. Trebuie sa-i spuna zmechereste lui Basescu: da domnule fost informator securiost, am fost la Vantu sa-mi povesteasca ce faceati voi doi cand va intalneati in secret in parcare la Tancabesti ... sa traiesti!
Pentru ca apoi sa se intoarca catre camera si cu o moaca ofuscata sa constate: "Doamnelor si domnilor aveti in fata pe unul dintre reprezentantii de seama ai fostei securitati. Stilul lui de securist este inconfundabil. Nici nu poti sa dai un partz sau sa te intalnesti cu cineva, ca acest individ format la scoala de la Gradistea afla tot. Bravo domnule securist! Asadar m-ati prins, ati castigat intrecerea! Sunteti mare tov. Basescu! Hahahaha!!!
Nume: Keke (Feb, Sat 13, 2010 / 13:07)
@Dorosin

"Dupa tine ar trebui sa avem un conducator scrobit si infatuat care sa arunce in stanga si-n dreapta cu ifose de fata mare si cand un bogatan ar tipa la el sa intre sub birou.
Asa stii tu ca se conduce o tara...???"

Dorosine tata, tare as vrea sa stiu daca iti mai arde sa-l pupi in gaoz pe Dictachior, mai ales acum, cand omul sau de paie Bij Bocu-ul cazut in cap si la propriu si la figurat, o sa-ti taie pensia la jumatate! Or poate ca esti chiar fericit pe chestia asta? Oh sancta simplicitas!

PS Scuze pentru expresia de neam prost "pupat la gaoz", dar deh, vorba ta, n-am crescut intr-un pension de fete, nici n-am invatat sa clapacim la pian, ci am invatat meseria armelor intr-o scoala de barbati, fapt pentru care cum zici tu, suntem cu to(n)tii putin cam "badarani"! Hahahaha!!! Hai ca m-ai inveselit!

PS Si cum `ceai mai Dorosine ca se conduce o tara? Cu expresii triviale si nu care cumva sa intri sub masa cand tipa oligarhu la tine? Hahahaha!!! Esti copil! Parca azi ai fi facut ochi. Ca si cand s-a pus vreodata problema ca vreun oligarh sa tipe la Basescu! Nu frate Dorosin, oligarhii de bine, aia din "grupurile legitime de interese" n-au avut nevoie sa tipe la Basescu fiindca le-a dat asta tot ce si-au dorit.
Mai informeaza-te si poate ca te luminezi! Daca nu te luminezi, inseamna ca ori nu te-ai informat destul, ori vei fi fiind si tu vreun portocaliu la creier, obisnuit sa-i sufle in coor Dictachiorului. In cazul asta iertare, dar mie unul mi-e cam sila de trepadusii de partid si de lipitorii de afise! Hahahaha!!! Hai ca ma dixtrez misto! Hahahaha!!!
Nume: miriam (Mar, Sun 21, 2010 / 11:55)
VREM ALEGERI ANTICIPATE!!!. CÂT SĂ MAI ÎNDURĂM? ACEST PREŞEDINTE NU NE REPREZINTĂ PE MAREA MAJORITATE A ROMÂNILOR.
Nume: Luminita David (Dec, Fri 10, 2010 / 13:21)
Foarte frumos!Azi am deschis acest site,la indemnul d-lui Ion Creteanu si mi-am dat seama de certitudinea Certitudinii!
Articolul dvs. reflecta exact realitatea tragico-comica a soc. noastre.
Din pacate,mai sunt ,imprastiati prin satuce izolate oameni sinceri,indurerati,care ar avea ceva de zis si nu-i asculta nimeni...
In satul Rosieni,Olt un prof pensionar de 81 de ani scrie de cand se stie,antreneaza copii la sah si organizeaza concursuri din pensia lui,trimite la ziare articole revolutionare,incearca in fiecare zi sa faca ceva pentru oameni,dar cine baga in seama o umbra,un "ghiuj",asa cum singur si-a spus?
Se numeste Nicolae Badita,carte l-au invatat
G Calinescu si T Vianu,idoli ii sunt Eminescu si Beethoven si prieteni,Oamenii.
Are multe idei comune cu dvs. si voi incerca ,in curand ,sa postez un articol de-al lui.
Va doresc curaj si lumina omeniei!
Cu respect,Luminita David,prof. la Sc.Dobrun,jud.Olt
Nume: iuga (Jul, Sun 03, 2011 / 21:03)
1. APRECIEM GESTUL D-LUI ILIESIU, APRECIEM GESTUL DE APARARE AL REGELUI MIHAI, DE APARARE A ISTORIEI ROMANIEI, DAR ATAT.
NU DORIM MONARHIE, NU MAI FACETI PROPAGANDA MONARHIEI, NUMAI INCERCATI SA PROSTITI ACEST POPOR. ATI FACUT O GRESEALA CU SUSTINEREA MARINARULUI IN FRUNTEA STATULUI, POTOLITI-VA , NE AJUNGE, NU VEDETI CA NU PUTETI SA NE MAI SCAPATI DE ACEST BLESTEM ? LASATI INCAPATANAREA PROSTEASCA SI VOTATI USL-UL, ALATURI DE CEI PESTE 60% DIN ROMANI, DACA VRETI SA SCAPAM DE ACESTI INCOMPETENTI, MAFIOTI, HOTI SI TOT CE ESTE MAI RAU PE LUMEA ASTA .
CE FEL DE INTELECTUALI SUNTETI DA CA NU VEDETI REALITATEA SI ATI PUTUT VOTA ASA O CATASTROFA? AVETI REMUSCARI ? ESTE CAM TARZIU SI VEDEM CA IN CONTINUARE VISATI "CAI VERZI PE PERETI": MONARHIE.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter