Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

AVAAZ - dusmanul declarat al nationalismului etnic, pe care-l consideră instigator la ură universală

Data publicarii: 29.01.2017 20:11:00

Sunt abonat la comunicatele și buletinele informative ale organizației AVAAZ, pe care-o urmăresc cu atenție, și chiar o apreciez pentru campaniile  referitoare la schimbările climatice, drepturile omului, drepturile animalelor, corupție, sărăcie, împotriva companiei Mosanto etc.  

 

Lansată în ianuarie 2007, organizația Avaaz are scopul declarat de „a transforma lumea în care trăim în lumea pe care ne-o dorim”. Organizația operează în 15 limbi și are, conform propriior statistici, peste 30 de milioane de membri în 194 de țări. Publicația The Guardian observa, în 2012, că „în doar 5 ani de activitate, Avaaz a crescut exploziv până la a deveni cea mai mare și mai puternică rețea de activism online”. 

 

Am urmărit însă cu destulă rezervă acțiunile Avaaz, căci making-of-ul organizației trimite spre altă cheie de înțelegere a acestor acțiuni. Astfel, deși membrii Avaaz se declară „independenți și responsabili”, totuși - scrie Canada Free Press - Avaaz  s-a  format prin fuziunea mai multor asociații , inclusiv MoveOn.org - un grup care a primit de la George Soros, pe parcursul anului 2004, suma de 1.460.000 $”, precum și think-thank-ul „independent” Res Publica, care „a primit granturi în valoare totală de 250.000 $ de la grupul Open Society a miliardarului liberal”. Nu lipsit de semnificație este și faptul că unul dintre fondatorii Avaaz, Ricken Patel, „a lucrat, fie direct, fie pe post de consultant, la numeroase fundații globaliste și corporații, cum ar fi Fundația Rockefeller și Fundația Gates”.

 

Implicarea Avaaz în alegerilor electorale este deja de notorietate internațională. Este cunoscută campania dusă în 2008, la alegerile federale din Canada, când Avaaz a cheltuit zeci de mii de dolari pentru eliminarea din competiție a trei candidați conservatori în trei districte (conform National Post din 20 septembrie 2010 ).

 

La alegerile prezidențiale de anul trecut din SUA, Avaaz a scos la bătaie toată artileria grea a forțelor sale financiare și umane, fapt reflectat în presa internațională. Astfel, „deși e ilegal ca organizațiile de caritate, înregistrate în SUA, să lucreze cu sau pentru candidații la președinție, o purtătoare de cuvânt a Avaaz a negat orice legătură cu campania Hillary atunci când a fost întrebată. Există însă înregistrări cu militanții Avaaz care scandau, în timpul manifestațiilor electorale "Votați cu Hillary!" (Canada Free Press).

 

Mă abțin la a trage concluzii, dar nu pot să nu reacționez la un newsletter (de fapt, un manifest) primit recent de la Avaaz, prin care mi se cere „ridicarea la luptă” împotriva naționalismului, pe care-l consideră instigare la ură universală. Iar reprezentantul acestei uri este, conform manifestului, Donald Trump.

 

Acest manifest a fost trimis, probabil, la toți cei 30 de milioane de membri din 194 de țări. Răspunsurile, mai ales cele din Anglia, au fost mai mult decât de dure. Eu mă limitez la a publica textul manifestului, care mă jignește direct și nemijlocit, căci sunt naționalist, deci atașat de valorile identitare ale poporului meu. Așadar, mesajul este și împotriva mea. Și, cu toate că naționalismul este considerat aici o formă de manifestare a urii, textul manifestului ESTE, DE FAPT, O INSTIGARE LA URĂ. La ură împotriva a tot ceea ce este naționalist...

Rămâne ca analiza textului s-o faceți dumneavoastră.

 

 

 

Dragi prieteni și prietene,

 

Ura a avut la dispoziție 48 de ore întregi ca să se dezlănțuie.

După învestirea lui Trump, liderii partidelor de extremă dreapta din toată Europa s-au reunit într-un orășel german izolat ca să discute despre modurile în care politicile urii, de tipul celei practicate de Trump, ar putea acapara continentul.

Astfel, ura începe să își construiască o mișcare.

Acești oameni sunt puternici și își iau avânt. Începând de astăzi, trebuie să ne construim și noi propria mișcare pentru a le ține piept – înainte să fie prea târziu.Viitorul nostru, viitorul copiilor noștri, viitorul planetei noastre sunt în joc.

Nu crezi că se poate întâmpla în țara în care trăiești? Toată lumea spunea despre Trump că e ridicol. Acum el a devenit încarnarea unui coșmar, cu acces la codurile nucleare.

Avaaz reprezintă opusul doctrinelor de tipul naționalismului etnic și este prezentă peste tot pe unde acestea se manifestă. În timpul alegerilor din SUA, am contactat peste două milioane de votanți din statele indecise, dar nu a fost de ajuns. Pentru a câștiga următoarele bătălii din acest război, trebuie să creștem mai mult și să fim și mai puternici.

 

Candidata rasistă la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, apropiată a lui Putin, a încercat de curând să obțină o întrevedere secretă cu Trump. Apoi a participat la summitul urii, unde a vorbit despre lansarea unei mișcări europene a dreptei extreme unite, vizând câștigarea alegerilor din Franța, Italia, Germania, Olanda și din alte țări.

 

Va fi nevoie de niște acțiuni de proporții uriașe pentru a-i opri. Avaaz este cea mai mare mișcare globală online din istorie – dacă noi nu reușim să facem acest lucru, nimeni nu va reuși.
 

Împreună am făcut deja atât de multe lucruri bune! Am modificat termenii jocului în chestiunea schimbărilor climatice, am salvat accesul liber la Internet din fața unor amenințări multiple, am învins corporații-gigant precum Monsanto și am contribuit la punerea sub protecție a unor zone vaste de ocean și de pădure. Dar acum ne confruntăm cu ceva care stă împotriva oamenilor de multă vreme, probabil că din cele mai vechi timpuri. Pentru a o învinge, sau mai bine spus, pentru a o transforma, trebuie fim și mai mulți.  


Istoria e scrisă de alegerile pe care le fac oamenii obișnuiți. Înaintașii noștri au rezistat, uniți, în fața celor cu care ne confruntăm din nou astăzi. Hai să înfruntăm și noi, împreună, provocările vremurilor noastre.

Cu speranță și hotărâre,

Danny, Ricken, Emma, Alice, Camille, Diego și întreaga echipă Avaaz

 

P.S. O mică reflecție, totuși: nu cred că manifestațiile recente din România sunt străine de acțiunile AVAAZ...

 

Afisari: 1203
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ioana... (Jan, Mon 30, 2017 / 19:54)
despre AVAAZ si... nationalismului etnic:)... va marturisesc doar atat...nu stiu mai nimic nici despre una...nici despre... alta...

eu nu stiu, nu stiu, nu stiu de-astea...

stiu si simt acut doar atat...ca Iubirea, tocmai pentru ca nu va fi niciodata o biata ura ce joaca un biet teatru ...in ochii mei, destul de penibil!...nu va avea nicicand, niciunde vreo legatura insidioasa cu nicio organizatie/cu nicio forma "echivalenta" de definire a ei...
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter