Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Copiii noştri fac sex

Data publicarii: 13.10.2010 00:48:00

Este mai actual ca oricând bancul celebru cu mama atentă şi grijulie care, atunci când fetiţa ei cuminte a împlinit 16 ani, a chemat-o deoparte şi, cu prudenţa de rigoare, i-a spus: „Ei, fata mea, cred că a venit vremea să stăm de vorbă despre sex”. Iar fata i-a răspuns: „OK, mamă, ce vrei să ştii?”.
Suntem, în mod flagrant, veşnic depăşiţi de realitate. Generaţia copiilor noştri trăieşte în alt ritm decât al nostru, aşa cum generaţia noastră a fost mai grabită decât a părinţilor noştri. Noi ne făceam de cap pe la ceaiuri dansante, în timp ce părinţii plecau de acasă, ca să nu ne stânjenească în distracţia noastra „nevinovată”. Nu era deloc nevinovată, dar ei aşa credeau... Adică o cafea, un lichior, un dans, un sărut, era maximum de "destrăbalare” la care îşi imaginau ei că ne-am putea deda...
Că doar eram nişte copii de abia 18 ani! Lucrurile au rămas, în esenţă, aceleaşi, s-a schimbat doar limita de vârstă la care se întâmplă aceste (aceleaşi) lucruri. Şi cadrul. Iniţierea sexuală se petrece acum în scara blocurilor sau prin boscheţi. O iniţiere care marchează şi determină o înţelegere dezastruoasă a faptului. Astăzi, o virgină la 18 ani este aproape fată bătrână. Şi toată lumea o suspectează de vreun beteşug, fizic sau psihic. Colegele, prietenele o dispreţuiesc, băieţii o evită. Sexualitatea, cu toate implicaţiile ei psihologice, declanşează mari drame, întotdeauna altele decât cele pe care ni le imaginăm noi, părinţii. Ei, copiii noştri, vor să fie în rândul lumii lor. O lume mai mult imaginară, e adevărat, construită din imagini de import, grefate pe teribilismul vârstei... O lume periculoasă şi nocivă, dar pe care n-o putem interzice, căci interdicţiile îndeamnă la nesupunere. Am trecut şi noi pe uliţa asta, dar am uitat... Sexul a devenit forma cea mai banală de afirmare a personalităţii copiilor noştri şi cea mai... timpurie. Aflăm cu stupoare că fetiţa noastră cuminte, ascultătoare şi cu note mari la şcoală, sau băieţelul nostru pe care-l ştiam pasionat de internet, nu mai sunt virgini de la vârsta la care noi am fumat, în WC-ul şcolii, prima ţigară. S-au schimbat vremurile, mentalităţile, priorităţile, tentaţiile. În privinţa acestora din urmă, cea mai nevinovată a devenit sexul. Cea mai cumplită – drogurile. Noi, părinţii grijulii, nici nu ştim de ce să-i ferim mai repede. Sau că, de fapt, e prea târziu să-i ferim, dacă n-am făcut-o până la vârsta la care asemenea pericole devin active. Iar dacă am facut-o prin interdicţii şi embargouri este chiar mai grav. Căci singura formă de protecţie acceptată de ei este dialogul, comunicarea. La acest capitol suntem aproape cu toţii deficitari, căci am pierdut codul de acces la psihologia generaţiei lor. De fapt, n-am pierdut-o, folosim un cod greşit: acela al generaţiei noastre. Or, în cazul de faţă, e vorba de un cod care are în componenţă o variabilă ce se schimbă de la o generaţie la alta. Dacă nu o cunoaştem, nu vom înţelege nimic din ce se întâmplă cu copiii noştri. Şi nici nu-i putem ajuta, decât oprimîndu-i prin interdicţii. Adică declanşînd sau alimentînd conflictul între generaţii. Mai există o soluţie, echivalentă cu recunoaşterea înfrângerii noastre: să le cumpărăm prezervative.

(Din volumul "DE CE URÂM FEMEILE?", în curs de apariţie)
 

Afisari: 5927
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Ovidiu Hurduzeu (Oct, Wed 13, 2010 / 07:45)
Un copil care primeste o educatie crestina acasa si la scoala va rezista cu succes presiunilor mediului toxic impus de secularizare. Dialogul si comunicarea sunt foarte bune atunci cand exista un set de valori comune pe care le impartasim cu copiii nostri. Nu vad ce alte valori morale, in afara celor crestine, ar putea sa-i "miste" pe tineri.
Nume: dana gabriela popovici (Oct, Wed 13, 2010 / 19:43)
Valorile generatiei de azi, nu mai sunt cele crestine, tin mai mult de aspectul psihologic al copilului, de cea ce vede la televior dar mai ales de cea ce vede acasa in famile.
Actiunile copiilor sunt marcate, inconstient, de catre comportamentul parintiilor si al rudelor printre care copilul isi petrece primii ani din viatza "cei 7 ani de acasa" asa cum ii numeam pe vremurii bunicii noastri.
Generatia "pro" este o generatie care a "chiulit/absentata" o mare perioada a celor "7 ani de acasa", sau daca a fost prezenta a avut parte de violenta verbala sau fizica din partea parintilor, sau chiar intre parinti.
Acest absenteism sau "ore predate" gresit i-a facut pe copiii de azi sa creaza ca se pot evidentia in sociatate prin bravura si teribilism, as au ajuns fetele sa "stea cu coada foarte pe sus" doar ca ii umileasca pe baietii, sa-i faca sa iasa in evidenta cu tot ce se poate (masini, conturi, acte de bravura) iar baietii sa pretinda ca fata care ii baga in seama printrun salut devine automat proprietatea lor.
Actul sexual a fost inteles de catre tineret intr-un mod eronat, a fost scos din contextul contopirii a doi oamenii intr-unul singur, i s-a dar un sens peiorativ de "descarcare masculina intr-un cos de gunoi feminim", cand de fapt un act sexual reprezinta daruirea suprema a unei femei in fata partenerului sau.

Este trist ca din cauza unul preconceptii sociale s-a pierdut puritatea uneia dintre cele mai frumoase forme de daruire si contopire dintre 2 oamenii.
Sa speram ca este doar o problema de diferenta de mentalitate intre generatii si ca lucrurile vor reintra pe fagasul lor normal, cand barbatii nu vor trebui sa se mai dovedeasca in fata femeii si nici femeia nu le va mai cere imposibilul si nu-i cva mai conditiona cu actul sexual.
Nume: ioana (Oct, Thu 14, 2010 / 21:34)
1. am remarcat în primul rând titlul, sintetic, esentializând mesajul scriiturii...
2. mă ingrijorează apartenenta acestui text la volumul, urat intitulat (dincolo de orice tentativă de joc... de cuvinte!) "DE CE URÂM FEMEILE?"
3. nu copii nostri, ci exteriorul fac sex...cu ei...lucid si...dirijat...
4. "DE CE URÂM FEMEILE?"...se pare că i literatura face sex...uneori...
Nume: ioana (Oct, Thu 14, 2010 / 21:45)
corectare...
imi cer iertare pentru *repezeala* si *indignare*!
corectare...
exteriorul face sex...
se pare ca si literatura...
Nume: ileana (Aug, Fri 11, 2017 / 12:47)
Da,copii de acum au informatia. Vad in jurul meu, am scris si pe alte site-uri, mi-au sarit batranii in cap. In blocul meu aproape toate fetele au facut sex in scara blocului de la 8 ani. Copii nu mai sunt ce eram noi, acum la 10 ani au sani au in jur de 70 kg. Ma bucuea ca este asa, eu m-am maritat la 24 ani fecioara, dupa faciltate, de, mama zicea ca trebuie sa fiu virgina si l-am luat pe impotentul care stia ca sufera de ejaculare precoce dar sustines ca eu sunt de vina. Instinctele sexuale apar devreme, m-am chinuit masturbandu-ma ani si ani, pe atunci nu erau prezervative si ramaneai usor insarcinata, nu puteam risca o sarcina sau o bataie de la tata. Au trecut anii, impotentu nu si-a revenit iar din viata mea sexuala s-a ales prafu. Eu nu stiu de ce mai exista inhibitii cand viata isi cere drepturile.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter