Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

De ce se lasă bărbaţii minţiţi

Data publicarii: 11.05.2011 22:17:00

 

Până atunci, încă un mic aperitiv din carte...

 

DE CE SE LASĂ BĂRBAŢII MINŢIŢI

 

"Femeile şi apa sunt lucru curios/ Au numai o tendinţă: s-ajungă cât mai jos" - ne avertizează lirica sanscrită. Sau, şi mai rău: "Lipitoare e femeia, un nebun a spus odată./ Vai, săraca lipitoare, cu ce a asemănată!" O fi adevărat, n-o fi adevărat? Nu ştim şi n-o să ştim vreodată, pentru că nu se fac statistici pe criterii atât de vagi. Un sâmbure de adevăr o fi totuşi, căci altfel ce să fi generat asemenea maxime? Anecdotica populară şi unele apucături misogine ale conaţionalilor noştri trădează şi ele o experienţă similară. "Bă, - zicea un domn de la ţară - eu îmi bat nevasta în fiecare zi. Chiar dacă nu ştiu întotdeauna de ce, ştie ea". Femeia avea multe hobby-uri bizare, printre care şi acela de a minţi. Bărbatul nu era de acord cu acest gen de capricii, dar nici nu se putea pune cu libertatea de exprimare şi cu principiile democratice ale emancipării feminine, aşa că se mulţumea să le taxeze zilnic cu două-trei palme peste gură. Un prieten chiar a fost contrariat de comportamentul său violent şi i-a zis: "De ce o loveşti, mă, peste gură? Că şi eu o mai bat pe-a mea, că merită, da' nu-i dau peste gură, îi dau peste cur". "Păi a ta o fi rea de cur - i-a retezat-o gospodarul. A mea e rea de gură".


Un gentleman nu vine niciodată acasă din delegaţie mai devreme decât a promis sau fără să dea telefon soţiei, în prealabil. Şi nici nu-i cere prea multe amănunte despre ce a făcut ea în lipsa lui (înţelept ar fi ca nici ea să nu pună prea multe întrebări).
Există însă o categorie de bărbaţi care au pretenţia exagerată de a li se spune adevărul. Aceştia sunt fie inconştienţi, fie naivi, fie neracordaţi la realitate. Ei îngroaşă rândurile din ce în ce mai numeroase ale misoginilor de pretutindeni. Există şi bărbaţi care chiar cred că femeia de lângă ei nu minte. Ei nu se lasă minţiţi, se mint singuri. Poartă numele de fraieri şi nu sunt atât de numeroşi pe cât crede lumea. Doar că sunt uşor de confundat cu cei care se lasă minţiţi... Dar, să revenim. Care ar fi, deci, motivele pentru care un bărbat se lasă minţit de femeie? Unul ar fi iubirea exagerată. Atât de exagerată încât a devenit slăbiciune. Îi iartă femeii orice capriciu, orice minciună, inclusiv pe cea supremă: adulterul. Iar dacă ea este imprudentă şi se dă de gol, el se face că n-a observat.

 

Un alt motiv ar fi ataşamentul de familie şi de tot ce decurge din asta: casă făcută împreună, copii, statut social. Aşa că, dacă femeia mai calcă pe alături, e mai simplu să dai crezare unei minciuni gogonate decât să distrugi totul şi s-o iei de la capăt. Iar dacă ea are toate calităţile din lume (iubitoare şi tandră, bună gospodină, mamă exemplară etc.) dar şi năravul acela îngrozitor, de a se da la alţi bărbaţi, ce să facă bietul om dacă femeia lui e... bolnavă? Îi mai dă o palmă peste gură (sau peste fund, după cum e cazul) şi echilibrează din mers situaţia, până când bătrâneţea va mai stinge din elanul poftelor.


Cel mai rafinat tip de bărbat care se lasă minţit de femeie este cel imortalizat de Caragiale în personajul Trahanache. Orice se poate spune despre "conu' Zaharia", dar în nici un caz că n-ar şti de relaţia Zoei cu Tipătescu. Triunghiul conjugal îi asigură tot confortul de care are nevoie: este exonerat de obligaţiile conjugale (se ocupă "conu Fănică") şi îl ţine aproape pe Tipătescu, care are calităţi şi perspective politice certe, manipulându-l prin intermediul soţiei adultere. Pe "onorabilul" nu-l interesează, deci, fondul problemei şi nici situaţia de fapt (Zoe îl înşală cu prietenul casei) ci statutul social şi puterea. Scopul scuză mijloacele şi toată lumea e fericită.


Bărbaţii se mai lasă minţiţi şi ca pretext moral pentru a-şi face ei înşişi de cap. Adică îşi lasă consoarta să calce stâmb, ca să calce şi ei strâmb, fără să fie incomodaţi cu fel de fel de întrebări. În general convenţia e respectată dacă şi-au ales bine partenera de viaţă. Uneori, însă, există şi "accidente" care dau în vileag impostura comună. Valentin Silvestru relata, într-o culegere de întâmplări adevărate, cazul unui cuplu din Paşcani în care el, avînd serviciu numai de noapte, a venit mai devreme acasă. S-a aşezat în pat, lângă soţia sa (coafeză de profesie) fără s-o mai trezească şi s-a culcat. Întîmplarea a făcut ca, pe la patru-cinci dimineaţa, să sune poştaşul, care aducea o telegramă-fulger. Ora, fiind nepotrivită cu bioritmul celor doi, nu şi-au dat seana ce se întâmplă şi s-au speriat, reacţionând după cum se ştia fiecare cu musca pe căciulă. Ea a ţipat: "Aoleu, bărbatu-meu!", iar el a sărit pe geam. Nu se ştie ce s-a întâmplat mai departe.
 

Mai există, în sfârşit, cazul bărbaţilor care se lasă minţiţi de femeile lor din acelaşi motiv pentru care marele filosof Socrate se lăsa bătut de soţia sa Xantipa (una dintre cele mai rele femei din câte se cunosc): ca să se antreneze pentru viaţă, ca să fie permanent conectaţi la realitate.
Revenim cu o concluzie şi o sugestie: un bărbat care îi pretinde unei femei să nu mintă, ori este naiv, ori inconştient, aşa cum am mai spus, ori vrea să scape de ea. Căci un băiat deştept, dacă vrea să pună capăt unei relaţii, nu trebuie să-i ceară partenerei decât un singur lucru: să nu mintă.

 

Din volumul DE CE URÂM FEMEILE?, Editura Ştefan
Tel. 021-223.26.60, e-mail: stand2001@cartea-ta.ro 

 

Afisari: 2469
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ioana... (May, Fri 13, 2011 / 01:35)
o foarte frumoasă invitaţie!...cu erată...:)...la "actul" creaţiei...mult succes!

( si... pentru ca intalnirea are loc la Craiova... nu-mi pot stapani un zambet, aparent "legat" de olteni...stiti de ce au oltenii pe noptiera, langa pat, asezate cu grija, "din timp", doua pahare identice ca forma, unul plin cu apa si altul gol?...pentru ca peste noapte s-ar putea sa le fie sete... s-ar putea sa nu le fie...:))
Nume: monica (May, Fri 13, 2011 / 22:00)
si de ce le-ai urat?
Nume: monica (May, Fri 13, 2011 / 22:01)
si de ce le-ai urat?
Nume: Straina (May, Fri 13, 2011 / 23:36)
Am tot citit si citesc de la o vreme articolele dv postate pe acest site. Adevarul este ca imi place tot ce scrieti chiar si atunci cand exagerati sau nu aveti dreptate. Ca idee: femeile gandesc absolut la fel cum gandesc barbatii.
Romanii sunt nefericiti in dragoste (in viata) din lipsa dialogului sau din lipsa de sinceritate intr-o relatie.
Daca romanii ar spune persoanei iubite (sotie, amanta, prietena) 'te iubesc' oricat de des au prilejul, viata li s-ar parea mai frumoasa.
Romanii sufera pentru ca nu prea rostesc aceste 2 frumoase cuvite: TE IUBESC. Ei asteapta ca persoana iubita sa ghiceasca, sa 'simta' sau sa traga cumva concluzia....
Toate cele bune la maxim!
Nume: holm (Aug, Sat 06, 2011 / 00:53)
Bărbaţii mint la fel de virtuos,iar femeile se lasă minţite tot din aceleaşi cauze! Nu e diferenţă!
De ce detestaţi femeile? Nu v-au iubit? Cu aşa atitudine faţă de ele nici n-o să vă iubească!
E ceva monstruos în ura aceasta, iar concluziile
D-voastră se bazează pe exemple de relaţii defectuoase şi seriale de prost gust!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter