Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Mesajul unui profesor către studenti: "Avem o tară plină de imbecili cu studii superioare, care nu stiu că America e continent. Sunteti o generatie aproape pierdută"

Data publicarii: 18.03.2017 22:12:00

Un profesor de literatură engleză de la una dintre cele mai bune universități din România a hotărât ca, înainte de a ieși la pensie, să adreseze un mesaj destul de usturător studenților, încercând, pentru ultima dată, să “deschidă ochii digitali ai copiilor”. Redăm îndemnul profesorului:

 

„Pentru ce ați venit aici? N-aș vrea să strig la voi, pentru că n-are sens, oricum n-o să mă înțelegeți. Nimeni nu are nevoie de voi aici, stând așa pe bănci, așteptând o minune și privind plictisiți înainte. Mergeți acasă, pentru că pierdeți timpul, vă pierdeți viața! Universitatea e un loc pentru învățat și nu aveți nici un drept să-l împuțiți cu lenevia voastră. Dacă vreți să învățați, sunteți bineveniți. Dacă nu, ieșiți afară, nimeni nu vă vrea aici.

 

Avem o țară plină de imbecili cu studii superioare, care nici măcar nu știu că America e continent, nu țară. Nu mai avem nevoie de fantome zombate care vin aici ca să-și ia o diplomă. Diploma aia poți s-o folosești doar atunci când se termină o anumită hârtie în casă. Nu vă mințiți pe voi înșivă: mai mult de jumătate dintre voi vor ajunge să lucreze la o fabrică sau într-un restaurant, pentru că sunteți lenoși și aroganți!

 

Sunteți o generație aproape pierdută. Nu vă interesează nimic, în afară de telefoane și laptop-uri și stomacurile voastre. Aveți o minte putrezită. Poate vă credeți mai inteligenți decât alții, poate câțiva dintre voi și sunt dar restul, restul sunteți toți la fel de mediocri. Pentru asta ați și venit aici – să acumulați cunoștințe, nu să putreziți în bănci!

 

Nu vă irosiți unica șansă de a ajunge cineva. În epoca contemporană, unde informația digitală deține puterea, iar mintea umană este folosită din ce în ce mai rar, voi puteți să luați puterea în mâinile voastre, dar fără voință și cunoștință, o veți pierde foarte rapid.

 

 

 

Eu nu vreau să vă țin morală pentru că știu cum e: să ți se țină morală când ești tânăr și simți că toată lumea e la picioarele tale. Am fost și eu pe acolo și mi-e familiar sentimentul dat – nu contează ce studii faci, contează să știi să te descurci. Dar nu e mereu așa și nimeni n-o să țină cont de sentimentele voastre interioare sau de cât de bine puteți juca cărți sau jocuri video atunci când o să vă angajeze. Cunoștințele vor fi pe primul loc, iar puterea fizică și înfățișarea pe-al doilea.

 

Părinții voștri nu vor trăi mereu, trebuie să realizați asta. Sunteți maturi și nu mai are rost să avem tabu-uri. Da, vor muri, și veți muri și voi. Dar ei, în comparație cu voi, vor lăsa ceva în urma lor, ceva cu care vor, cu care trebuie să se mândrească, și acel ceva sunteți voi. Dacă nu vreți să puneți mâna pe carte și să vă schimbați spre bine, să acumulați ceva ce, în comparație cu excesul de hormoni și prietenii de-o noapte, nu va dispărea niciodată, pentru voi, atunci faceți-o măcar pentru părinții voștri.

 

Faceți-o pentru acele persoane care au muncit toată viața lor pentru ca voi să aveți unde dormi, să aveți ce mânca și să-și permită acel computer în fața căruia vă pierdeți zilele și nopțile. Data viitoare când mergi la baie, privește în oglindă și întreabă-te dacă părinții tăi s-ar mândri cu așa odor. Eu nu”.

 

Sursă: Presalibera.net

 

Afisari: 2079
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Valeriu Ghimpu (Jan, Fri 19, 2018 / 11:59)
Majoritatea universitatilor particulare din Romania scot diplome pe banda rulanta. De aceea avem din ce in ce mai multe persoane nepregatite in toate domeniile (medici incompetenti, economisti si politicieni incompetenti, etc.)
In Suedia, Finlanda, etc. universitatile sunt de Stat, educatia este foarte importanta.
Sistemul finlandez de învăţământ a fost desemnat drept cel mai bun din lume, într-un clasament realizat în 2016 de către World Economic Forum.
Învăţământul finlandez pleacă de la un crez simplu: toţi copiii sunt îndreptăţiţi la o educaţie egală, nu trebuie lăsaţi pe dinafară fiindcă au avut un start mai nefericit în viaţă şi nu trebuie etichetaţi. Sună idealist, dar printr-un efort cumulat, finlandezii au reuşit în câteva zeci de ani să aibă rezultate remarcabile, nu numai la testele de evaluare PISA, ci în toate privinţele sistemului educaţional: de la grădiniţă la universitate, Finlanda ocupă primul loc în topul mondial pe educaţie în rândul statelor dezvoltate, clasament realizat de firma Pearson. Printre particularităţile educaţiei finlandeze se numără o încredere foarte mare în competenţele profesorilor, iar sistemul este descentralizat, nici măcar nu există inspectori şcolari.
Conteaza sa stii ce doresti sa faci in viata si cum sa te pregatesti cel mai bine atat din punct de vedere teoretic dar si practic, practica avand un rol hotarator in desfasurarea activitatii, la angajare unde ti se cere: experienta, practica. De aceea invatamantul nostru ar trebui sa preia modelul finlandez.
Nume: Valeriu Ghimpu (Jan, Fri 19, 2018 / 12:02)
Printre particularităţile educaţiei finlandeze se numără o încredere foarte mare în competenţele profesorilor, iar sistemul este descentralizat, nici măcar nu există inspectori şcolari. Testele sunt de aşa natură încât să nu-i ierarhizeze deloc pe copii, nu există liste cu note primite la evaluări naţionale, cu admişi şi respinşi, nu există eticheta elevului picat, copilul de nota 2 şi cel de nota 10, şi nu există şcoli slabe şi şcoli pentru elite. Părinţii ştiu că oriunde îşi dau copilul, el va beneficia de aceeaşi calitate a educaţiei. De asemenea, pentru ca în perioade de tumult politic guvernanţii să nu facă abuz de legi, ordonanţe şi hotărâri de guvern, s-a decis în anii '70 ca în trei ministere esenţiale să nu se schimbe miniştrii mai devreme de patru ani, iar aceştia să fie numai tehnocraţi, în niciun caz oameni politici. Educaţia era unul dintre aceste ministere şi tot la ei s-a mai decis ca niciun ministru să nu schimbe ce a făcut predecesorul său, ci să completeze.
Sursa informatiilor - "Secretul succesului în educaţia finlandeză. Cât de potrivit este modelul pentru învăţământul românesc"
Adevarul - 3 Noiembrie 2013
Nume: Valeriu Ghimpu (Jan, Fri 19, 2018 / 12:09)
Finlanda are unul dintre cele mai bune sisteme şcolare din lume. Au ajuns la această performanţă prin revizuirea întregului lor sistem. Iată ce au făcut.
-Nu au teme.
-Staţi un pic.
-Aţi redus temele pe care le primesc de la şcoală?
-Da! Ar trebui să aibă mai mult timp să fie copii, să fie tineri, să se bucure de viaţă.
-Deci nu au teme? Dacă vor, pot să se caţere tot timpul în copaci.
"Da, pot face acest lucru cât timp vor. În timp ce se caţără în copaci, pot afla despre diferite feluri de insecte şi a doua zi pot veni la şcoală şi să ne spună ce au aflat", spune Anna Hart, învăţătoare
-Câte ore pe zi merg copiii la şcoală?
-Luni, trei ore. Marţi, patru ore, 20 de ore pe săptămână.
-Adică trei-patru ore pe zi, inclusiv pauza de prânz. Cum reuşesc să înveţe ceva? Cum reuşesc să facă ceva?
"Creierul trebuie să se relaxeze din când în când. Dacă munceşti tot timpul, atunci încetezi să mai înveţi şi nu mai are rost să faci acest lucru pentru un timp", afirmă Leena Liusvaara, director de şcoală .
Elevii din Finlanda au cele mai puţine ore de şcoală pe zi şi cel mai scurt an şcolar din toată Europa de Vest. Ei se descurcă mai bine mergând mai puţin la şcoală.
-Aici, totul este concentrat pe elev, astfel încât atunci când ne-am renovat locul de joacă au venit -arhitecţii şi au stat de vorba cu copiii.
-I-au ascultat?
-Da, sunt lucruri la locul de joacă pe care copiii le-au dorit neapărat.
-Am încercat să-i învăţam să fie persoane fericite, să-i respecte pe alţii şi pe ei înşişi.
-Vă preocupă fericirea lor?
-Ce predai?
-Matematică.
-Aşadar, profesorul de matematică spune că vrea pentru elevii lui să fie fericiţi, să aibă o viaţă fericită?
-Da!
-Şi sunteţi profesor de matematică!
-Când au timp să se joace, să socializeze cu prietenii, să se dezvolte ca fiinţe umane, îşi trăiesc mult mai intens viaţa decât la şcoala. Vreau ca elevii să se joace!
-Vreţi să se joace?
-Vreau să se joace!
Sursa: "Școala finlandeză, un model de succes"
DIGI24-18 Mai 2016
Nume: Valeriu Ghimpu (Jan, Fri 19, 2018 / 12:32)
In toate tarile invatamantul trebuie organizat echilibrat - un echilibru intre pregatirea teoretica si cea practica, in functie de optiunile fiecarei persoane.
Notiunile de baza de cultura generala sunt foarte necesare ele trebuind sa asigure un fundament solid in educatia copiilor, a tinerilor (eliminarea completa a analfabetismului - in scoala generala si in licee), dobandirea de cunostinte in toate domeniile, educarea tinerei generatii, toate acestea in paralel cu materiile la care opteaza fiecare elev / tanar in parte (pentru a nu fi supraincarcat cu teme pentru acasa si nici cu notiuni teoretice inutile) si punandu-se accentul pe practica pe gandire, pe logica pentru a putea invata logic (nu mecanic cum se face in invatamantul actual romanesc), elevii / studentii trebuie sa se deprinda cu gandirea logica cu aplicarea teoriei invatate in practica, in viata cotidiana si a se specializa fiecare in domeniul ales, pentru ca interviurile la angajare, concursurile sa nu mai fie niste praguri de netrecut (gen "daca nu ai experienta nu te angajezi"), liceele, facultatile trebuie sa colaboreze cu diverse firme / institute / societati pentru ca, dupa ce tinerii ies de pe bancile scolii / facultatii sa se poata angaja fara probleme - perioadele de formare sunt esentiale in cadrul societatilor / companiilor si deprinderile practice + cunostintele teoretice dobandite sa fie de mare ajutor pentru concursurile privind ocuparea posturilor, perioadele de proba, etc. Trebuie sa se revina la efectuarea stagiului intr-o firma/institutie, etc imediat dupa terminarea studiilor de licenta / masterat, pentru ca oricine sa se poata angaja fara probleme si se pregati la locul de munca.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter