Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Simona Halep si "Charlie Hebdo"

Data publicarii: 16.06.2018 08:17:00

 

„O caricatură a revistei de satiră Charlie Hebdo a provocat o adevărata furtună în România. Într-o țară sătula să fie redusă doar la minoritatea rromă, foarte săracă și asociată în mod regulat cu delicvența din Vestul Europei, valul de indignare a inundat rețelele de socializare” - comenta, după declanșarea scandalului, publicația franceză Ouest France.  

Fosta prezentatoare TV Anca Lungu, care s-a stabilit   în Franța, la Nisa, a cules câteva opinii franceze cu privire la caricatura Simonei Halep din revista Charlie Hebdo.

 

„Charlie Hebdo continuă să fie Charlie Hebdo”

 

Christian, intelectual, 45 de ani: „Cred că ar trebui să luăm puțină distanță și să gustăm umorul din planul al doilea. Nu e despre români, e despre stereotipurile din societatea franceză. Acesta e de fapt subiectul caricaturii [...]. Având un român câștigător, asta ne stârnește spiritul de cocoși nebuni, șovinismul împins la extrem și invidia tradusă prin glume proaste la adresa câștigătorului. Așadar e-o glumă ieftină, de duzină, care critică în special atitudinea francezilor care nu știu să piardă”.

 

Audrey, 78 de ani: „Nimeni nu a scăpat nedesenat de Charlie Hebdo: musulmani, catolici, francezi, cu toții au avut minutele lor de glorie în paginile revistei. [Iar cei de la Charlie Hebdo] au plătit cu viața pentru această atitudine. Pentru francezi libertatea presei este fundamentală așa că să nu fiți surprinși dacă Charlie Hebdo continuă să fie Charlie Hebdo”.

 

Aurelie, 32 de ani: „Meseria lor [a celor de la Charlie Hebdo] este să-și exerseze umorul caustic în orice situație, doar pentru a atrage atenția prin indignare. Așadar, pentru mine nu e nicio surpriză [...]. Personal cred în libertatea presei și mai cred că românii sunt civilizați, așa că nu-mi fac griji că vreun atac terorist cu mingi de tenis ar putea fi pus la cale din acest motiv”.

 

„Je suis Simona”

 

Presa europeană a reacționat și ea, imediat. „O caricatură cu Simona Halep a provocat furie in România, fiind catalogată rasistă. Imediat, comentariile au invadat rețelele de socializare cu mesajul „Je suis Simona”, cu referire la mișcarea de solidaritate ce a fost generată de atacurile teroriste împotriva revistei de satiră din ianuarie 2015” - scria Cadena Ser. Iar Diario Noticias adăuga: „Acum e rândul românilor să fie furioși pe Charlie Hebdo! La trei ani și jumătate de când o lume întreagă a preluat mesajul «Je suis Charlie», încă există oameni care n-au ințeles ceea ce Charlie Hebdo este. Săptămânalul de satiră, cunoscut că nu face niciun compromis și nu se aliniază la vreo etică, stârnește în continuare controverse. Pe lista evreilor, musulmanilor și catolicilor iritați de umorul revistei se alătura acum și românii”. 

 

 

Michèle Ramis, ambasadoarea Franței: „Libertatea de exprimare şi libertatea presei sunt principii fundamentale ale Republicii Franceze”

 

În urma scandalului și a reacțiilor publice internaționale, Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România, a emis un comunicat de presă în care încearcă să pună lucrurile la punct:

Victoria istorică a Simonei Halep la turneul de la Roland Garros reprezintă un imens motiv de mândrie pentru Ambasada Franței, care vede în ea un simbol frumos şi puternic, cu numai câteva luni înainte de deschiderea Sezonului România-Franţa. Acest Sezon ne va permite să reînnoim şi să consolidăm legăturile dintre România şi Franţa în toate domeniile, inclusiv în cel sportiv.

Orice s-ar putea gândi despre acest desen, trebuie să amintesc că libertatea de exprimare şi libertatea presei sunt principii fundamentale ale Republicii Franceze. Această publicaţie nu îl angajează decât pe propriul său autor şi nu reprezintă în niciun fel sentimentul opiniei publice franceze”.

 

Charlie Hebdo este un săptămânal satiric francez, care a devenit cunoscut în lumea întreagă după ce a fost ținta a doua atacuri teroriste. Atacul din 2015 s-a soldat cu 12 morți, între aceștia numărându-se directorul, dar și jurnaliști și caricaturiști cunoscuți.

 

P.S. Punctul de vedere al CERTITUDINII și al cititorilor săi față de CHARLIE HEBDO:

 


Sursă: Cititorii

Afisari: 5369
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Octavian (Jun, Sun 17, 2018 / 09:22)
Tanti e cam ipocrita, pt ca uita ca nu poti exprima opinii anti-avort si pro-viata in tarisoara ei. Cu alte cuvine, e liber sa faci "glume" dar te baga la zdup daca vorbesti serios. Iata ce a ramas din Franta....
Nume: elieradu (Jun, Sun 17, 2018 / 09:40)
cred ca trebuie sa scoatem capul din nisip si sa vedem realitatea : JEGUL SUFLETESC al celor de la Charlie ; libertate? hai sa luam o galeata cu rahat si sa aruncam pe trecatori;nu te inhata politia? hai sa nu devenim cretini !
Nume: ioana... (Jun, Fri 22, 2018 / 22:00)
ABOUT THE EGG
Ha, ha, ha (stiu, suna urat, dar n-am o alta forma de exprimare - raspuns acestui mesaj destul de ...eliptic...) Vai de capul meu!!!...Asta da, certitudine!!!Ha, ha, ha!... Acum stau si ma-ntreb: Oare "Maslina e ovala"???
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter