Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

SUN TZU - "Arta războiului": Tratat de leadership în conflictele militare si politice

Data publicarii: 03.03.2017 08:44:00

Sun Tzu (n. 544 î.Hr. - d. 496 î.Hr.) a fost un general chinez, autorul lucrării „Arta războiului”, o importantă lucrare de strategie militară chineză.

 

„Arta Războiului” de Sun Tzu este o culegere mică (96 de pagini) de învățături transmise de generalul chinez Sun Tzu, un mare om de armată care a rămas în istoria poporului chinez ca fiind unul dintre cei mai mari lideri militari ai tuturor timpurilor.

 

În acest tratat de strategie militară, autorul nu face nici apologia conflictelor, nici a conceptului de onoare. Dimpotrivă, încurajează arta disimulării, a înșelăciunii și a divizării; ultimul capitol al cărții este dedicat spionilor și agenților secreți.


De altfel, în ciuda conciziei și a frazării esopice, „Arta războiului” discuta marile și (la fel de) actualele probleme ale relațiilor dintre instanțele de putere (fie ele state sau indivizi): războiul drept, legăturile dintre puterea politică și cea militară, raporturile cu dușmanii etc.
 
Spiritul lui Sun Tzu este prezent în lumea contemporană, în tot ce ține de leadership, de concurență, de strategii de marketing, de calcul rece al profitului.

 

SUN TZU - 12 principii fundamentale în rezolvarea conflictelor

 

1) Discreditaţi tot ceea ce merge bine în ţara inamicului;

 

2) Implicaţi reprezentanţii claselor conducătoare ai ţării inamice în afaceri dubioase. Distrugeţi-le reputaţia şi, la momentul potrivit, supuneţi-i dispreţului propriilor concetăţeni;

 

3) Utilizaţi creaturile cele mai ticăloase şi mai abjecte;

 

4) Răspândiţi discordia şi conflictele între cetăţenii ţărilor ostile. Întărâtaţi-i pe tineri contra bătrânilor;

 

5) Ridiculizaţi tradiţiile adversarilor. Discreditaţi-le luminătorii de conştiinţă;

 

6) Induceţi în eroare inamicul, spre a-l conduce la temporizare şi neglijenţă, apoi avansaţi cu repeziciune;

 

7) Perturbaţi, prin orice mijloace, intendenţa, aprovizionarea şi funcţionarea armatei inamicului;

 

8) Slăbiţi voinţa luptătorilor inamici prin cântece şi melodii senzuale;

 

9) Daţi inamicului fete şi băieţi tineri pentru a-i lua minţile, dar şi jad şi mătase pentru a-i zgândări ambiţiile;

 

10) Fiţi generoşi în promisiuni şi recompense pentru informaţii;

 

11) Infiltraţi-vă peste tot spionii. Bazaţi-vă pe trădătorii care se găsesc în rândurile inamice;

 

12) Făceţi-l pe adversar să creadă că mai există o posibilitate de a se salva. Apoi, LOVIŢI! 

Scopul vostru trebuie să fie preluarea intactă a tot ceea ce se află pe pământ. În acest fel trupele vă vor rămâne odihnite, iar victoria va fi totală.

 

 

Lecția de leadership militar, prin care Sun Tzu a ajuns comandantul armatei chineze

 

Sun Tzu era originar din Statul Ch'i. Datorită cărţii sale despre arta războiului, el a obţinut o audienţă la Ho Lu, regele Statului Wu.

Ho Lu spuse: „Ţi-am citit în întregime cele treisprezece articole, domnule”.  Poţi proceda la o mică demonstraţie a artei de a stăpâni mişcarea trupelor?”

Sun Tzu răspunse: „Pot”.

Ho Lu întrebă: „Poți face acelaşi lucru folosind femeile?”

Sun Tzu spuse: „Da”.

De îndată, regele îşi dădu încuviinţarea şi ordonă să fie aduse de la curte o sută optzeci de femei frumoase.

Sun Tzu le repartiză în două companii şi puse în fruntea lor pe cele două concubine preferate ale regelui. El le învăţă pe toate să poarte o halebardă. Apoi el spuse: „Ştiţi unde se găseşte inima, unde se găsesc mâna dreaptă, mâna stângă şi spatele?”

Femeile spuseră: „Ştim”.

 

Sun Tzu spuse: „Când ordon - Fața - întoarceți-vă cu fața, inima către mine; când spun - Stânga - întoarceți-va către mâna stângă; când spun Dreapta către dreapta; când spun - Înapoi - întoarceți-mi spatele”.

Femeile spuseră: „Am înțeles”.

 

După enunțarea acestor pregătiri, au fost aduse armele călăului.

Sun Tzu repetă ordinele de trei ori și le explica de cinci ori, după care bătu semnalul pe tobă: „Întoarceți-vă la dreapta”. Femeile izbucniră în râs.

 

Sun Tzu zise: „Dacă indicațiile nu sunt clare si ordinele n-au fost complet explicate, este vina comandantului”. El mai repetă ordinele de trei ori și le explică de cinci ori, și bătu pe tobă semnalul de întoarcere la stânga. Din nou femeile izbucniseră în râs.

 

Sun Tzu zise: „Dacă indicațiile nu sunt clare și ordinele nu sunt explicate, este vina comandantului. Dar dacă indicațiile au fost explicate și ordinele nu sunt executate conform legii militare, aceasta înseamnă crimă din partea ofițerilor”. Apoi, el ordonă: „Căpitanii companiei de dreapta și a celei de stânga să fie decapitați”.

 

Regele Statului Wu, care, de la terasa sa, asista la scenă, văzu că cele doua concubine ale sale mult iubite vor fi executate. El se înfricoșă și trimise în grabă curierul său de câmp să ducă mesajul următor: „Eu știu acum că generalul este capabil să folosească trupe. Fără aceste două concubine hrana mea nu va mai avea nici un gust. Dorința mea este ca ele să nu fie executate”.

 

Sun Tzu răspunse: „Servitorul vostru a primit deja de la voi investitura de comandant șef; așadar, când comandantul este în fruntea armatei, el nu este obligat să accepte toate ordinele suveranului”.

El ordonă deci ca cele doua femei care comandaseră trupele să fie executate, ca să dea un exemplu. Apoi el numi în fruntea companiilor pe cele care ocupau gradul imediat inferior.

 

După, aceea din nou, el dădu drumul la tobă și femeile se întorseseră la stânga, la dreapta, cu fața, cu spatele, se puseseră în genunchi, se ridicară toate, exact cum cerea exercițiul impus. Ele nu îndrăzniră să facă nici cel mai mic zgomot.

 

Sun Tzu trimise atunci un mesager regelui, pentru a-i duce știrea următoare: „Trupele sunt acum în ordine. Regele poate coborî pentru a le trece în revistă și a le inspecta. Ele pot fi folosite după voia regelui, ele pot merge prin foc și prin apă”.

 

Regele din Wu spuse: „Generalul poate să se retragă în apartamentele sale și să se odihnească. Eu nu doresc să vin să le inspectez”.

 

Sun Tzu spuse: „Regelui nu-i plac decât cuvintele goale. El nu-i capabil să le pună în practică”.

 

Ho Lu îşi dădu atunci seama de capacităţile lui Sun Tzu ca şef al armatei şi, ca urmare, îl numi general.

 

Afisari: 1793
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter