Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Antologia Rusinii

Politia Română i-a pus din nou "botnită" lui Eminescu
12.04.2020 21:45, Miron Manega
Din păcate, nu e un fake news. Acest afiș promoțional, care îi sfătuiește pe cetățeni să folosească, pentru ''a izola riscurile'', plata cu cardul, la cumpărături, e o blasfemie instrumentată de Poliția Română. De ce tocmai de poliție, n-am înțeles. Poate pentru că România este condusă acum de Ministerul Afacerilor Interne, condus, la rândul lui, de "gugulanul" Marcel Vela? Poate. Și de ce așa, punându-i încă o dată ''botniță'' lui Eminescu? Nu i se poate cere însă ministrului să aibă atâta cultură sau un asemenea simț al nuanțelor încât să-și dea seama că reeditează, în plan simbolic, un moment tragic din viața lui Eminescu și din istoria presei, când marele nostru poet și ziarist a fost băgat, de un comisar de poliție din București, comisarul Niculescu, în cămașa de forță.
citeste tot >>
Despre profanarea unei natiuni si cea mai pestilentială formă de înaltă trădare
04.11.2018 18:15, Miron Manega
Din 1990 încoace, România s-a istovit mental între excesele naționalismului tribal, în care fiecare grupuscul deținea rețeta românismului absolut, orb și surd la tot ce venea din altă parte, și voluptatea unei autodenigrări feroce, fără precedent, dar și fără similaritate cu un alt popor sau o altă națiune. Între aceste două extreme ne-am epuizat energiile și perspectivele, canibalizându-ne furibund, până în pragul disoluției definitive. ''Tot ce s-a creat până acum în România poartă stigmatul fragmentarului. Afară de Eminescu, totul este aproximativ''- scria, în 1936, Emil Cioran în ''Schimbarea la față a României''. Nu s-a schimbat, de atunci, absolut nimic! Mai mult chiar, sensul și semnificația cuvintelor lui Cioran au căpătat, astăzi, dimensiuni tragice.
citeste tot >>
Respectarea legii în România este doar o fantezie
04.08.2017 07:33, Lucian Ciuchiță
Am crezut până în ultima clipă că există dreptate, că există justiţie independetăa şi că avem o ţară care îşi respectă cetăţenii... M-am înşelat amarnic... Acum, după ce s-a pronunţat Tribunalul Bucureşti - după patru amânări consecutive - în favoarea americanilor, nu-mi rămâne decât să sper la dreptatea lui Dumnezeu. Poate, până la urmă, se va face dreptate... Dar, până atunci, stau eu strâmb şi gândesc drept, cum va argumenta judecătoarea Ninu această decizie imposibil de acceptat, într-o ţară în care justiţia îşi face datoria?! Abia aştept să văd ce minciuni va debita d-na judecător, şi bine că vor vor fi scrise, ca să le vadă Curtea de Apel.
citeste tot >>
STUDIU DE CAZ: cristian tudor popescu si sindromul isteriei în fata perfectiunii
11.07.2017 11:09, Miron Manega
Pe la începutul anilor 2000, am publicat în ziarul ''Național'' un text care se intitula ''Despre eternitatea gândacilor de bucătărie''. Îmi exprimam acolo îngrijorarea că, dintre toate ființele existente pe pământ, cele mai adaptabile și mai rezistente sunt cele care se hrănesc din dejecții și gunoaie și că rezistența acestora frizează, uneori, eternitatea. Nu am primit, de atunci încoace, niciun semnal care să-mi invalideze temerile. Însă, nici atunci, nici acum, nu am căzut în ispita de a-mi abandona opțiunile morale și existențiale.
citeste tot >>
INCREDIBIL DAR ADEVĂRAT! Ziua Natională Constantin Brâncusi, celebrată cu colivă, lumânări si sobor de preoti
20.02.2016 22:56, Miron Manega
Autoritățile din Tg. Jiu au transformat prima sărbătoare națională Constantin Brâncuși într-o parodie lugubră, convertind ziua de naștere în parastas. Mai exact, au găsit de cuviință să-l celebreze pe marele artist universal cu colivă, lumânări și sobor de preoți care au cântat ''Veșnica pomenire''. Ce-o fi fost în mintea lor e greu de aflat. Probabil nimic. Este greu de conceput, din partea unui primar, atâta ignoranță sordidă, atâta nesimțire elementară în a ști măcar ce se sărbătorește pe 19 februarie, chiar dacă este prima sărbătoare națională Constantin Brâncuși.
citeste tot >>
Reactii la decizia Elisabetei Lipă de a interzice imnul de stat la competitiile sportive
17.01.2016 15:32
Așa cum se știe, în urma meciului de baschet feminin dintre echipele Sepsi SIC din Sfântu Gheorghe și Universitatea Cluj, contând pentru etapa a 17-a din cadrul Ligii Naționale de Baschet Feminin, care a avut loc la Sfântu Gheorghe în data de 5 ianuarie a.c., a fost un nou prilej ca galeria echipei locale să se manifeste șovin la adresa echipei oaspete, și implicit a antrenorului și a galeriei. Înainte de începerea partidei, dupa intonarea imnului de stat al României, organizatorii, alături de cei 1.500 de suporteri, au trecut la ascultarea
citeste tot >>
KLAUS IOHANNIS, LA UN AN DE MANDAT ÎMPOTRIVA ROMÂNILOR
18.12.2015 21:32
Abia ajuns presedinte, Klaus Iohannis i-a sustinut din rasputeri pe austriecii de la Schweighofer si a retrimis in Parlament Legea Codului Silvic. Motivul? Klaus Iohannis nu a fost de acord cu stabilirea unei limite pentru marii exploatatori de lemn in Romania, adica pentru austriecii de la Schweighofer care, asa cum stiti, taie tot ce prind prin padurile romanesti. În forma actuală, a noii legi, austriecii nu pot deţine mai mult de 30% din lemnul exploatat. Desi a trimis legea inapoi, totusi Parlamentul, pe care Iohannis il injura atat de mult, s-a dovedit in acest caz mai onest decat Klaus Iohannis si a pastrat limita de 30%, nepermitandu-le austriecilor sa se-ntinda si mai mult. Oricum si 30% monopol pe exploatarea lemnului taiat din padurile romanesti e foarte mult. Nu peste multa vreme vom ramane si fara paduri.
citeste tot >>
ANTOLOGIA RUSINII. Crin Antonescu, Andrei Gerea si George Scutaru - parlamentarii care au initiat "legea anti-legionară"
04.08.2015 23:09
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, numita in media in ultimele zile ca Legea antilegionari, a fost initiat de trei parlamentari; Crin Antonescu, Andrei Gerea (in prezent ministru al Energiei) si George Scutaru, fost parlamentar, devenit apoi consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui Klaus Iohannis, intre timp a demisionat si este cercetat de DNA.
citeste tot >>
ANTOLOGIA RUSINII: Emil Constantinescu si Tratatul de bună vecinătate si cooperare dintre România si Ucraina
12.02.2015 11:52, Miron Manega
Pe 2 februarie 1997, președintele României de la momentul acela, Emil Constantinescu, semna păgubosul Tratat cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina. De fapt, ''păgubos'' este puțin spus. Este pur și simplu un act de trădare națională, care consfințea de bună voie, pentru totdeauna, pierderea tuturor teritoriilor răpite României, de sovietici, Prin Tratatul Ribbentrop-Molotov, și făcute cadou Ucrainei: Bucovina de Nord, Ținutul Herța, Ținutul Hotin şi judeţele din sudul Basarabiei.
citeste tot >>
TORTIONARII MEMORIEI LUI EMINESCU
19.07.2014 16:32, Vlad Hogea
Din păcate, încă din timpul vieţii marelui creator şi până în zilele noastre, a existat o campanie defăimătoare de proporţii uriaşe. Ne propunem să facem o scurtă trecere în revistă a tentativelor de asasinat moral îndreptate împotriva Doctrinarului Naţional. Prima şi cea mai celebră mârşăvie a fost săvârşită de poetul, criticul literar şi ziaristul Alexandru Macedonski, în august 1883, la nici două luni de la declanşarea presupusei boli de care ar fi suferit Eminescu.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter