Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Credinta

Pentru cunoasterea natiunii
19.07.2020 11:48, VASILE BĂNCILĂ
Astăzi încă sunt mulţi aceia, cari nu pot să înţeleagă cu adevărat o realitate de ordin comunitar. Pentru ei naţiunea e, din punct de vedere ontologic, o existenţă precară, e o sumă de indivizi sau o combinaţie care depinde de jocul între aceştia. Pentru ei etnicul este o realitate derivată, singurele puncte cu existenţa adânc reală fiind indivizii. Ei combat viziunea organică în sociologie, fără să ia în considerare că în afară de organicismul biologic, poate exista şi unul spiritual mult mai adânc şi mai suplu. Pe măsură însă ce vor trece aceste urme sau obişnuinţe individualiste, se va putea cunoaşte temeinic naţiunea. Jn definitiv, aici cercetătorul trebuie să poată avea o aptitudine dublă: pe deoparte, să aparţină structural, profund, realităţii etnice, pe de alta, să aibă conştiinţă critică. Adică să aibă ceva din psihologia omului vechiu, care era confundat în comunitate, dar să aibă şi ceva din psihologia omului din epoca individualistă, când conştiinţa ajunsese la o mare lucid
citeste tot >>
TEMĂ DE GÂNDIRE PENTRU MIRENI SI CLERICI. Scrisoarea unui preot din Oradea către Patriarhul Daniel
13.04.2020 11:47, Preot CIPRIAN MEGA
Nu Coronavirusul este tema scrisorii mele, ci criza bisericească fără precedent, pe care o generează presiunea mediatică din aceste vremuri. Ca și până acum, Vă voi scrie onest. Vă rog să citiți aceste rânduri în cheia în care Vi le scriu, cea a dragostei și a grijii pentru Biserică. Vă aflați într-o situație foarte delicată. Sub patriarhatul Preafericirii Voastre, credincioșii români - pentru prima dată în istorie! - se pare că nu vor participa la Slujba Învierii și la Dumnezeiasca Liturghie în noaptea Sfintelor Paști. După cum știți, drama va continua inclusiv de Rusalii, în duminica cea mare a Bisericii. Probabil că doar în iulie vor reveni creștinii în bisericile noastre. Iar din toamnă, experimentul se va repeta, încât vor fi alte rânduri de lacrimi de Crăciun și de Bobotează.
citeste tot >>
Raclă de argint, pentru osemintele lui Mihai Viteazu
04.04.2019 09:25, Miron Manega
Osemintele Voievodului Întregitor Mihai Viteazu se află, așa cum am semnalat în repetate rânduri, la mănăstirea Plăviceni din județul Teleorman. Starețul mănăstirii, Protosinghelul Teoctist, a luat decizia de a dărui aceste sfinte moaște cu un lăcaș de odihnă și pomenire pe măsura importanței și rangului istoric-creștinesc al Domnitorului. ''De aceea - anunță părintele stareț - , am comandat o raclă specială, de argint, [n.r. 20 de kilograme de argint], costurile lucrării ridicându-se, cu tot cu reduceri, la 50.000 de lei. Întrucât suma nu este, deocamdată, acoperită, îi rog, pe toți cei care au dragoste și prețuire pentru Voievodul Întregitor, să contribuie, cât îi lasă inima și credința, cu o sumă de bani care să ajute la această mare lucrare.
citeste tot >>
LAURIAN STĂNCHESCU: "Declarati mai repede luna septembrie - LUNA AVRAM IANCU!"
07.09.2018 13:17, Laurian Stănchescu
Vedeți, moartea sa este mai presus decât viața noastră, eu vă dau șansa să vă egalați viața simbolic cu moartea nemuritoare a a VOIEVODULUI TRANSILVANIEI, MOȚUL DE FOC, AVRAM IANCU! mai repede luna septembrie - LUNA AVRAM IANCU, asta - nu pentru că EROUL NAȚIUNII ROMÂNE și-ar pierde constelația istorică, ar fi bine pentru amintirile domniilor voastre, puteați povesti acest lucru prin parcuri, lângă leagănele nepoților sau la întâlnirea cu AVRAM IANCU în lumea de APOI!
citeste tot >>
Plăviceni, 9 august 2018. Săvârsitu-s-au!
10.08.2018 18:25, Firiță Carp
Așa cum am anunțat deja, joi, 9 august 2018, la mănăstirea Plăviceni din fostul județ Romanați (actualmente Teleorman) a avut loc comemorarea a 417 ani de la asasinarea lui Mihai Viteazu pe câmpul de la Turda (9 august 1601). A fost o comemorare specială, pentru că la Plăviceni, în 2010, au fost descoperite osemintele lui Mihai Viteazu, despre care nu se mai știa nimic, din 1650, când Wolfgang de Bethlen, în Cronica Transilvaniei, scria că, la un moment dat, aceste oseminte au fost duse în Valahia Transalpină. Biserica mănăstirii a fost ridicată de Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazu, la sfârșitul secolului al XVI-lea, și a avut hramul Sf. Arhanghel Mihail (fără Gavril). În 1637, vornicul Dragomir (vărul Doamnei Stanca) a construit, pe același loc și cu același hram, mănăstirea Plăviceni.
citeste tot >>
Chemarea părintelui Teoctist Moldovanu  la pomenirea de la Plăviceni  a lui MIHAI VITEAZU
05.08.2018 20:51, Protosinghel TEOCTIST MOLDOVANU
Iubiți credincioși întru Hristos, Frați Români, / Anul acesta, pe 9 august, are loc, la mănăstirea Plăviceni din fostul județ Romanați (actualmente în Teleorman) comemorarea Tăierii Capului lui Mihai Viteazu, căci se împlinesc 417 ani de la asasinarea voievodului, la Turda (9 august 1601). Locul comemorării se justifică prin aceea că aici, în curtea mănăstirii Plăviceni, au fost descoperite, în 2010, într-o groapă zidită, osemintele ''frumos mirositoare'' ale lui Mihai Viteazu. Din 2011, când acest fapt a devenit certitudine, noi îl pomenim în fiecare an cum se cuvine, prin Sfânta Liturghie, citirea Acatistului lui Mihai Viteazu, parastasul Voievodului și agapa frățească.
citeste tot >>
PILAT DIN PONT: "Luaţi-L voi şi răstigniţi-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină
07.04.2018 16:33
1. Deci atunci Pilat a luat pe Iisus şi L-a biciuit. 2. Şi ostaşii, împletind cunună din spini, I-au pus-o pe cap şi L-au îmbrăcat cu o mantie purpurie. 3. Şi veneau către El şi ziceau: Bucură-te, regele iudeilor! Şi-I dădeau palme. 4. Şi Pilat a ieşit iarăşi afară şi le-a zis: Iată vi-L aduc pe El afară, ca să ştiţi că nu găsesc în El nici o vină. 5. Deci a ieşit Iisus afară, purtând cununa de spini şi mantia purpurie. Şi le-a zis Pilat: Iată Omul! 6. Când L-au văzut deci arhiereii şi slujitorii au strigat, zicând: Răstigneşte-L! Răstigneşte-L! Zis-a lor Pilat: Luaţi-L voi şi răstigniţi-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină.
citeste tot >>
A fost Mântuitorul vegetarian sau veganist? Sensul postului si al înfrânării
13.03.2018 09:39, Pr. Constantin Sturzu
Circulă tot felul de informaţii pe internet cu privire la modul în care S-ar fi hrănit Domnul în cei 33 de ani petrecuţi pe pământ. M-am decis să scriu câteva cuvinte pe acest subiect sesizând faptul că inclusiv dintre cei cu preocupări duhovniceşti se găsesc unii care să dea crezare la tot soiul de speculaţii pe această temă. Se spune că Iisus şi apostolii ar fi fost vegetarieni - ba chiar că ar fi ţinut un regim numit azi raw vegan - , iar acest fapt ar fi ascuns de Biserică şi de către slujitorii ei. Afirmaţii care pot fi lesne demontate, doar citind cu atenţie Noul Testament. Ca să vă imaginaţi cât de caraghios trebuie să fie cel ce susţine
citeste tot >>
"Nu esti cetătean al României! Esti doar o viperă mongoloidă care pune venin în pahare românesti si unguresti"
13.01.2018 09:53
În comuna Vâlcele din județul Covasna există și unguri/secui normali. Adică cetățeni români care se delimitează clar de politica antiromânească a UDMR și de discursul separatist la lui Kelemen Hunor. E o comună în care românii și secuii trăiesc în deplină armonie și loialitate față de statul român. Părintele Vasile Antonie Tămaș, preotul paroh al comunei Vâlcele, a reacționat dur, încă din luna august a anului trecut, împotriva atitudinii ostile a lui Kelemen Hunor față de Ziua Națională a României. Liderul UDMR (organizație nonprofit care funcționează ca partid politic și e plătită de statul român din banii publici ai românilor), declarase, cu obrăznicie, că formațiunea pe care o conduce și maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
citeste tot >>
Lectia lui Pavel Corut: blasfemii cu efect de antibiotic
09.01.2018 08:14, ALEXANDRU MIHAIL CERNAT - teolog, psiho-sociolog
Deşi în ultima vreme chiar nu mă mai miră nimic din ceea ce văd, aud sau citesc în media românească, un fapt neobişnuit comis la o televiziune fără nicio viziune dealtfel, mă determină acum să inserez aici punctul meu de vedere la o asemenea nemaiîntâlnită şi riscantă atitudine. Pe scurt, sub pretextul deja consumat al idioţeniei scornite cu denumirea de ''flacăra violetă'' şi al ''războiului psihologic'', scriitorul Pavel Coruţ, invitat ca expert în cele două chestiuni, virează surprinzător de repede şi cu mult aplomb într-o a treia problematică pe care de fapt şi-o propusese ab initio, anume denigrarea televizată cu audienţă maximă a Sfintei Scripturi şi a Fiului lui Dumnezeu. Era suficient să citeşti banda care însoţea cadrul filmat ca să înţelegi exact ce vrea omul să spună românilor: anume că Biblia este o carte plină de blasfemii la adresa lui Dumnezeu, iar Iisus Hristos un impostor extremist, fiul unui soldat roman şi al unei evreice, nicidecum Fiul lui Dumnezeu.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter