Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Dezvaluiri

Murfatlar, orasul orfan
22.09.2020 20:49, Tudor Pop
Murfatlar a fost înzestrat de Dumnezeu cu niște peisaje unice: pădurea din Situl Natura 2000 Fântânița, cu cele 578 ha împădurite, ansamblul rupestru de pe malul drept al fostei Văi Carasu (Apa Neagră în limba turcă) și podgoria legendară. Toate amplasate la numai 15 km de litoralul Mării Negre. O poziție strategică la care, dacă mai adăugăm potențialul economic al exploatării miniere, al fabricii de cretă, al celei de textile, sau al celei de pâine, ne dă imaginea de ansamblu a unei localități care ar fi trebuit să fie una înfloritoare. Exact la acest potențial uriaș mă gândeam acum vreo 15 ani când am însoțit la Murfatlar, ca jurnalist, trei autocare pline cu majoritatea corpului diplomatic acreditat în România. Plus fostul președinte Emil Constantinescu. De atunci și până azi lucrurile au intrat însă în involuție, în loc să evolueze.
citeste tot >>
VIDEO. Ar putea trata infectia cu Covid-19 acest antiviral românesc?
09.07.2020 15:11, Daniel Roxin
Pandemia cu noul Coronavirus a reușit să pună lumea pe butuci, într-o mare măsură. În acest context dificil, se duce o luptă acerbă la nivel mondial pentru găsirea unui remediu, marile corporații farmaceutice visând la un vaccin care să fie impus întregii populații a planetei, cu ajutorul legii vaccinării obligatorii. Dar oare numai un vaccin ar putea rezolva situația și numai unul produs de marile corporații farmaceutice? Fără îndoială, a te gândi că un antiviral românesc, unul natural, eficient pentru Covid-19, ar putea să pătrundă pe piață și să fie validat de autoritățile medicale, pare o fantezie. Nu pentru că nu ar putea fi creat unul, ci pentru că interesele Big Pharma sunt atât de mari, încât te aștepți să nu i se permită existența.
citeste tot >>
Un Antiviral Natural Românesc ar putea vindeca bolnavii de COVID-19. Autoritătile nu sunt interesate să-l testeze
21.06.2020 07:31, Daniel Roxin
Pandemia cu noul Coronavirus este terenul unei lupte acerbe pentru obținerea unui tratament eficient împotriva infecției, miza fiind miliardele de dolari profit care pot ieși dintr-o astfel de criză globală. Desigur, marile corporații, cu puterea lor financiară, lobby-ul din presă și politicienii care le deservesc interesele se află în prima linie a acestei curse și își doresc, desigur, un vaccin care să devină obligatoriu, prin lege, pentru populația întregii planete. Este cel mai sigur mod prin care corporațiile își pot securiza profitul pe termen lung; astfel că, având presa, politicul și o parte a lumii medicale la picioare, interesul este ca panica cu privire la Pandemia din aceste zile să fie întreținută cât mai mult, dacă se poate și doi ani.
citeste tot >>
Expansiunea economică a Ungariei în Transilvania. "Planul Kós Károly"
30.04.2020 11:57
Este vorba despre un program finanțat oficial de guvernul Viktor Orban cu zeci de milioane de euro și care se adresează fermierilor din Transilvania care depun în limba maghiară proiecte pentru subvenționare. Programul, care poartă acum denumirea ''Planul Kós Károly'', se derulează încă din februarie 2018, când s-a semnat, la Tg. Mureș, Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei. Ungaria i-a mulțumit în 2018 lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Documentul programatic care stă la baza implicării masive a Ungariei în Transilvania prevede clar susținerea cetățenilor maghiari din România deși, până acum, Budapesta susținea că ajutorul financiar e nediscriminatoriu pentru maghiari și români.
citeste tot >>
Periculosii bătrâni
16.04.2020 10:03, Acad. Ioan Aurel Pop
Cu mai bine de două secole în urmă, pe când desfășura campania din Egipt, Napoleon (pe atunci el era doar generalul Bonaparte) a decis, în fața mamelucilor și a unei situații-limită, să aplice o tactică de apărare de tip circular, cu valorile puse la mijloc și cu militarii francezi desfășurați pe lungimea cercului. Se zice că atunci viitorul împărat ar fi dat un ordin memorabil, care nu a sunat bine deloc: ''Măgarii și savanții la mijloc!''. Asta însemna să fie protejate aceste două categorii de ființe (adevărate valori) prin așezarea lor cât mai departe de primejdie. Nu era rău, ci era bine pentru că savanții nu erau asimilați cu măgarii, decât din punctul de vedere al utilității lor. Dincolo de glumă, măgarii erau de neprețuit pentru că erau cei mai buni cărăuși, iar savanții erau indispensabili pentru descifrarea comorilor istorice ale Egiptului, inclusiv a scrierii hieroglifice.
citeste tot >>
ÎN ATENTIA C.S.A.T.  "Hoitarii" pandemiei
09.04.2020 10:51, Miron Manega
Într-un articol apărut pe site-ul podul.ro, avocatul Doru Costea (membru fondator al International Media Lawyers Association - Oxford, 2002) a avut următoarea răbufnire: ''Acum înțelegeți de ce mai toți miniștrii sănătății și guvernele iresponsabile, în privința sănătății publice, ar trebui împuscați în piața publică? Au furat tot, au pus la pământ cercetarea virusologică, Institutul Cantacuzino, producția de medicamente, infrastructură, personalul medical, nu avem rezerve pentru nimic. Voi pricepeți că ticăloșii ăstia au vândut timp de 30 de ani, au furat cam tot ce se putea fură, iar în situații de criză e debandadă totală? Un județ are o singură izoletă, care s-a stricat, și nu se produce la noi, că s-a furat tot, filtre de la cehi - nema, că ăia nu mai dau decât pentru ei...''
citeste tot >>
PRELIMINARIILE UNEI MORTI PREA GRĂBITE (I). Constantin Cojocaru despre rezeva de aur a României
22.03.2019 13:21, CONSTANTIN COJOCARU
Cu o zi înainte de a se interna în spitalul ELIAS, de unde nu avea să iasă decât mort, CONSTANTIN COJOCARU mi-a trimis spre publicare, în CERTITUDINEA, un text amplu, de analiză, privind incredibila trădare de țară comisă de conducerea Băncii Naționale a României, prin gestionarea frauduloasă a rezervei de aur, aducând statului român, din 1990 încoace, un prejudiciu de 40,6 miliarde de euro. I-am spus că nu-l pot publica decât în serial (ceea ce am și făcut) iar el a fost de acord. Textul care urmează este episodul I și a apărut în numărul 34 al ziarului CERTITUDINEA. (Miron Manega)
citeste tot >>
O fi kusher? N-o fi kusher?
03.08.2018 13:40, Miron Manega
Se fură orice: pământuri, petrol, gaze, aur, ape, păduri, limba, istoria, teritoriul. Și când nu mai este nimic cuantificabil de furat, se fură ideile, conceptele, denumirile și chiar, vorba Mariei Gheorghiu, rezonanța unui titlu. Căci, iată, aflu, cu uimire și indignare, că pe data de 4 august, pe platoul din fața Cazino-ului Constanța ''sunteţi invitaţi la unul dintre cele mai emoţionante evenimente care a avut loc vreodată la Constanţa. Amfitrioni sunt celebra Maia Morgenstern, Orchestra Simfonică Bucureşti, condusă de renumitul dirijor Jin Wang, şi interpreţii Jezebel, Vlad Miriţă, George Ionuț Vărban, Andrei Lazăr''. Proiectul e susținut de Primăria Constanța și organizat de Asociația Philson Young.
citeste tot >>
Lucian Ciuchită versus Hollywood. Un român îi bagă în corzi pe Schwarzenegger si Silvester Stalone. Cazul a ajuns si la Donald Trump
12.06.2018 00:42, Florian Saiu
LUCIAN CIUCHIȚĂ este bsolvent al Facultății de Cibernetică ASE, București, 1993, doctor în statistică (ASE București, 1999), scriitor cu o activitate literară de peste 20 de ani - 20 de cărți publicate și trei în curs de apariție - , scenarist, membru al Uniunii Cineaștilor din România din 1991, realizator TV în perioada 1990-2002: Poliția în acțiune, Poliția în alertă, Actualități, Lege și fărădelege, Transfocator, Bună dimineața (TVR1), Dreptul la replică și Observator (Antena1). A lucrat zece ani în poliție și cinci ani în SPP. A făcut parte dintr-o echipă specială de protecție a Președintelui României (în timpul președinților Ion Iliescu și Traian Băsescu). Este colaborator al revistei CERTITUDINEA, unde deține rubrica MONADA RAȚIUNII.
citeste tot >>
Echidistant, dar pro
01.06.2018 23:34, Firiță Carp
Dintre temele pe care eram sigur până acum că nu le-aș fi abordat vreodată, una este tocmai cea la care mă refer în aceste rânduri. Mai exact, aș fi pariat că nu mă voi referi nicicând, mai ales în scris, la vreo inițiativă publicistică a maestrului Sergiu Andon, un as al exprimării jurnalistice elevate, cu precădere a aceleia din spațiul justiției. Dar iată că eseul domniei sale AJUNGE CÂT S-A GREȘIT!, publicat cu câteva zile în urmă, mă determină să nu rămân indiferent. Mai întâi, simt nevoia să explic de ce numesc ''eseu'' această acrobație jurnalistică de mare rafinament pe care maestrul Sergiu Andon o execută în arena Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). De fapt, nu cred că trebuie să explic, ci doar să vă invit să constatăm că avem de a face cu o croială lingvistică fără cusur, concisă, rotundă, puternic denotativă, dar căreia nu-i lipsesc nici anumite însușiri conotative.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter