Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

"CÂND BORDELUL E O MĂNĂSTIRE" - Interviu cu Ileana Vulpescu

Acest interviu care circulă pe internet aparţine, desigur, Ilenei Vulpescu, dar în calitate de intervievat, nu de autor.  Pentru că autorul interviului este cel care pune întrebările, nu cel care răspunde, deşi acesta din urmă dă consistenţă materialului rezultat. Aşadar, nu ştiu cine este autorul interviului, dar ştiu că răspunsurile date de distinsa scriitoare Ileana Vulpescu sunt grozave. Ele concentrează, pe un spaţiu relativ restrâns, o necruţătoare radiografie a mentalităţii sociale contemporane. Am preluat o mare parte din acest interviu de pe Aşii Români, unul dintre nenumăratele site-uri pe care este diseminat, unde figurează ca autor Ioana Vulpescu. Nu sunt totuşi sigur dacă nu cumva aceasta este doar autorul postării, nu şi al realizării… (Miron Manega)

 

 

Despre cât de rău sîntem percepuţi noi românii, în afară: a cui e vina?  

 

Vina este a noastră. Avem nişte trimişi diplomatici în afară care nu-şi fac datoria. Nu fac nici un fel de propagandă pentru poporul român… Se ştie că româna e o limbă de origine latină. Eu am întîlnit o profesoară de franceză, care absolvise la Sorbona şi care nu ştia că româna e o limbă romanică! M-am oferit să-i spun eu care sînt cele 10 limbi romanice, dacă la Sorbona tot nu învăţase. S-a mirat: „Da, dar e atît de înrudită cu slava!" – „Ştiţi cît e de înrudită cu slava? Tot atît cît o să fie şi franceza cu chineza, cînd vă vor ocupa chinezii!".  

 

Alt caz: o fostă colegă, eminentă cunoscătoare a limbilor clasice, Lia Lupaş, lucra la o bibliotecă din New York. Trebuia să fie avansată şi a completat un formular, în care spunea ce limbi cunoaşte: printre altele, franceza, engleza, rusa. Doamna care o examina a întrebat-o de ce a trecut şi rusa, că doar limba ei maternă e slava? Ea a zis că nu, că româna e o limbă romanică. Motiv pentru care n-a mai fost avansată. Alt om cu multă carte, Dan Grigorescu, aflat la New York într-un post oficial, se duce la Biblioteca Municipală şi găseşte o singură carte în română, care era trecută la sectorul de limbi slave. I-a explicat directorului că româna e, o limbă romanică, s-o mute unde-i e locul. A doua zi, a găsit cartea tot la sectia „Slave". Deci, vina nu e numai a noastră, ci şi a încăpăţînării lor cretine, chiar dacă-s filologi.  

 

O întâmplare văzută de mine la televizor: un ambasador al Germaniei la Bucureşti povestea cum vin gazetari din Germania, cu articole gata făcute despre România, de obicei denigratoare la adresa poporului român. I le dădeau să le citească şi el le spunea: „Nu e adevărat ce spuneţi! Eu trăiesc aici şi ştiu că nu e aşa!". Iar ei se duceau în Germania şi publicau articolele exact aşa cum le scriseseră.  

 

Deducem că e o rea voinţă internaţională manifestă faţă de această ţară, cu sprijin şi din România. Înţeleptul chinez Sun Tzu a spus, cu mult înainte de Hristos: „Nici o ţară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior". Or, la noi, complicitatea e mai mult decît binevoitoare faţă de tot ce se-ntîmplă din exterior. Nu ne pune nimeni în capul mesei şi nici alături de marile puteri, chiar dacă ne-am zbătut să intrăm în NATO, în Shengen. Probabil că nu sîntem decît o ţară consumatoare, aşa cum spunea primul trimis al FMI la noi, domnul Paul Thomson. Mă-ntreb cu ce? Producătoare nu mai sîntem, e limpede.  

 

Cu ce să ne mai lăudăm noi, românii?  

 

Cu copiii care iau Olimpiade prin străinătate, cu oameni care fac o carieră strălucită tot în afară, pentru că dacă ar face-o aici, ar fi şanse foarte puţine să se ştie despre ei. Avem foarte buni specialişti în toate domeniile, dar la televizor apar doar ştiri că românii au furat, au omorît, au escrocat. Oare numai românii fac asta? Vuiesc agenţiile de presă cînd un român face o nelegiuire, dar nelegiuiri se-ntâmplă în toată lumea, făcute de oricine. Sînt scoase în evidenţă insa cele făcute de ţiganii plecaţi din România, ca şi cînd n-ai putea să deosebeşti un ţigan de un român. Cine le-a dat voie să treacă în ţările lor? Îmi spunea cineva avizat că, din satelit îţi vede şi culoarea şireturilor de la pantofi. De ce li s-a dat voie să treacă graniţa? Ca apoi să-i poată expulza, spunînd: „Uite ce-au făcut ticăloşii de români!". E o demagogie de mult pornită. Aşa cum demagogia internaţională se practică şi în alte domenii, în funcţie de interes...

 

Eu consider că omenirea e condusă cu o ipocrizie fără margini şi fără leac. De cînd cu această noţiune noua de "corectitudine politică", s-au găsit unii în SUA care să scoată din Mark Twain cuvintele „negru, negrotei, cioroi", pentru că nu mai e „politic corect". Omul ăla a trăit într-o epocă. Cum să iei un clasic al literaturii mondiale şi să intervii în textul lui?  

 

Tîmpenia din America, cu „cioroii" lui Mark Twain, transportată în România, ar deveni. „Romiada", în loc de „Ţiganiada"? „Cînticele ţigăneşti" ale lui Miron Radu Paraschivescu sînt „Cîntice rome?" Ce-o zice şi săracu' Garcia Lorca, cu ale sale „Cîntece ţigăneşti" ? Ce are insultător cuvîntul „ţigan"? E numele unei naţii. Care e deosebirea între rom şi ţigan? Gitan, bohemian, tzigan, tsigan?"  

Degradarea morală e direct proporţională cu cea lingvistică? Mai deunăzi, la televizor, am auzit o cititoare de prompter spunînd „În liceu se aflau doisprezece fete". Se învaţă foarte prost româna în şcoli, dacă nu reuşeşti să-i înveţi pe copii că "doi" şi doisprezece au feminin. E singura limbă romanică în care se-ntîmplă acest lucru. Doisprezece femei, doisprezece ceasuri. E o epidemie, o avalanşă de incultură. Nimeni nu mai zice azi ”loc", zice „locaţie", fără să-i treacă prin cap să se uite într-un dicţionar francez sau englez să vadă ce înseamnă.

 

Am citit într-un ziar acum cîteva luni ceva referitor la Camilla Parker Bowles, care, la a nu ştiu cîta aniversare a căsătoriei cu Prinţul Charles, şi-a fracturat „perineul" de la piciorul stîng. Altcineva, la televizor, spunea, dorind să se refere la perigeu, tot perineu! Dacă nu ştii, nu vorbeşti! Am mari dubii în privinţa absolvirii unor şcoli. După părerea mea, îmi pare rău c-o spun, dar nu eşti neapărat intelectual dacă ai o diplomă universitară. Profesorul Iorgu Iordan, îmi spunea: „Ai să vezi dumneata că or să fie mai mulţi doctori decît miliţieni!"...

 

Se merge pe linia minimei rezistenţe. Nu le mai pasă nici profesorilor, nici elevilor, nici studenţilor! E un dezinteres din partea ambelor părţi. Primii zic: „ce să ne mai batem capul cu ăştia, că tot nu-s buni de nimic!?”, ceilalţi: „ce să mai învăţăm toate prostiile astea, dacă poţi deveni miliardar doar ştiind să te iscăleşti?”.

 

Nu pot să nu fac comparaţie între ce se auzea înainte de ‘89 la tv şi la radio şi ce se aude acum. Tu, ca angajat al unui post de televiziune, ai nişte obligaţii. În ceea ce spune cel pe care-l inviţi nu poţi să intervii, treaba lui, mai ales dacă e în direct. Pretenţia mea către angajat vine. Dacă ar căuta într-un dicţionar sau pe internet, ar afla cum se pronunţă toate numele proprii. Am fost uimită să aud la un post de radio: „Azi se împlinesc nu ştiu câţi ani de la naşterea lui Gai de Mopezan. El fiind Guy de Maupassant! Sau Riceard Uagnăr în loc de Rihard Vagner (Richard Wagner, desigur!). A dat telefon o doamnă şi le-a atras atenţia în direct: „Este totuşi un compozitor neamţ, cum puteţi să-i pociţi numele?” Răspuns: „Doamnă, dar e moda anglizantă!...”. E moda tîmpeniei şi a inculturii, aş spune.

 

Situaţia limbii este deplorabilă! Chestia asta cu limbile străine poate pot s-o înţeleg, e mai puţin gravă decît batjocorirea propriei limbi! În Franţa, posturile radio şi tv sînt sancţionate cu amenzi grase atunci cînd folosesc cuvinte străine, în loc să folosească cuvinte franceze. În Franţa sistemul lor de monitorizare audio-vizual este atît de performant şi de drastic, încît atunci cînd detecteaza ceva în neregulă, îi intrerupe pe loc.  

 

La noi care ar fi soluţia ieşirii din această criză?  

 

La noi, în afară de pile, proptele şi o piesă de mobilier prin care se trece, se ajunge şi în mod cinstit, printr-un concurs, într-un asemenea post? Asta e problema: dacă din 20 de candidaţi înscrişi la concurs, cîştigă al 21-lea, care nici nu s-a înscris, unde ajungem? Dacă aşa se obţin posturile, n-avem de ce să ne mirăm că pe unele produse cărora li se face reclamă, apar aberaţii de genul „brînză bunăcioasă", „piersică gustăcioasă", „marea ieşeală" etc. Nişte analfabeţi care cred că inventează ceva. Cînd a murit, acum un an, preşedintele Poloniei, am auzit la televizor: „E un spaţiu în faţa catedralei, care comprimă nu ştiu cîtă lume.". (Poate cuprinde.) Ce să mai vorbim despre expresia greşită „fără doar şi poate", care e de fapt „fără dar şi poate"? Adică adversativ şi dubitativ. Lucruri analizate logic, ca de exemplu „mai exact şi mai corect". Le-am întîlnit si la persoane foarte cultivate. Ne întoarcem la „unşpe trecute fix"?"  

 

 

 

S-a gîndit, Ileana Vulpescu să pună toate astea-ntr-un roman?  

 

Nu ! Încă scriu despre oameni care mai ştiu carte. Deocamdată îmi acord o pauză. Am mai constatat ceva. Acum nimeni nu se duce să-şi depună un curriculum vitae, ci un „sivi" (CV) şi pariez că majoritatea lumii nici nu ştie ce-nseamnă. Nimeni nu se mai duce să-şi ducă undeva o autobiografie, ca să fie angajat: aplică. Aplică pentru un job! Aplică era ceva ce se pune pe perete. Mă indispune profund cînd aud de „brandul de ţară". Bine că ne-am procopsit cu o frunză, care este „brandul de ţară". Măcar dacă era şi Eva pe-acolo.  

 

Eu nu pot să dau explicaţia pentru apariţia acestor aberaţii decît că, poate, la început a spus cineva ceva în glumă şi pe urmă s-a luat în serios. Eu i-aş sfătui, să nu mai facă greşeli, să pună mîna pe o gramatică a limbii române şi să nu se sfiască să umble în dicţionare. Astfel, poate n-o să mai auzim, chiar şi printre persoanele care au absolvit Filologia, expresii de genul „cărţile care le-am cumpărat", „m-am dus la servici". Eu le tot spun, cînd am ocazia, că-s nişte cuvinte în limba română, ca „viciu, oficiu, ospiciu, serviciu” etc. care au această formă. Nu zici „m-am dus la ofici", nici „am fost la ospici", nici „mi-am luat un servici de masă".  

 

Pe mine mă surprinde cîtă încredere au în ei aceşti oameni şi cîtă lipsă de dubiu în ceea ce priveşte limba română. Aş retipări „Gramatica greşelilor", de Iorgu Iordan. O carte de consultat, nu de ţinut în casă, pe post de mobilă. Văd un dispreţ faţă de cine mai vorbeşte corect. O nepăsare de genul „lasă-i p-ăştia să vorbească, ne uităm în gura lor? Nişte babalîci depăşiţi, o generaţie expirată”. Poate aşa şi e. Dar pînă să expire ei, îi inspiră pe alţii. Ce modele să mai aibă cei tineri, cînd bordelul e o mănăstire faţă de politică şi cînd la televizor şi prin gazete sînt aproape numai obscenităţi, cînd se cultivă doar incultura?  

 

Citeşte textul integral pe AŞII ROMÂNI

 

Afisari: 17956
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: viorica diaconu (Sep, Sun 08, 2013 / 18:49)
UN ARTICOL INTERESANT
Nume: Costica (Apr, Wed 01, 2015 / 22:05)
Frumos dus din condei
Dar ce facem daca nu vedem padurea din cauza copacilor?
Nu vedem ca Romania a ajuns in situatia de colonie. In fiecare colonie stapanul decide ce limba se vorbeste (limba lui) etc, etc, etc.
deschideti ochii!
Aproape intreaga Europa se schimonoseste sa vorbeasca limba stapanului. In consecinta in fiecare tara a UE apar creatii de limba engleza ce nu le pricepe si nu le-a auzit nici cand un vorbitor nativ de engleza. Cititi o hotarare a UE in engleza, germana sau romana - fiecare intelege ce vrea el.
Sunt importante alte lucruri, de ex. libera circulatie pentru a munci pe bani putini in alte tari unde nu este acasa, unde esti eventual un tolerat.
"Devide est impera" - fiecare se plange de ce-i la el dar nu vedea ca aceleasi fenomene au loc si la vecini.
Dar vorbesc degeaba
multa sanatate tuturor
Costica
Nume: Dumitrescu Jana Mariana (Nov, Sun 12, 2017 / 20:29)
Respect pt.ac.minunata doamna a culturii romane.Ar fi f.bine daca s-ar retipări "Gramatica greșelilor" a marelui lingvist Iorgu Iordan. Sunt strănepoata dinsului si ii voi purta toată viață recunoștință. M-am bucurat si ma bucur in continuare pt.ca Dna.Ileana Vulpescul a fost studenta academicianului. Sănătate si respect !
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter