Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

DESPRE NOI

 

CINE SUNTEM, CE VREM şi DE CE…

 

CINE SUNTEM. În sensul strict al iniţiativei acestui proiect cultural, suntem câţiva: subsemnatul şi “colaboratorii” din caseta tehnică. În sensul mai larg, al apartenenţei la o comunitate spirituală care desfide apologia deznădejdii, credem că e vorba de un popor. Există încă un popor român din care nu ne e ruşine să afirmăm că facem parte. De aceea colegiul redacţional este alcătuit dintr-o echipă de profesionişti atemporali, prin urmare prezenţi. Contemporaneitatea lor nu mai trebuie demonstrată, a făcut-o deja istoria. Suntem, aşadar, o echipă mare şi actuală, din care fac parte atât cei care întâmplător nu mai sunt, cât şi cei trăitori care au apucat să fie, precum şi cei care îşi caută corect matca identităţii prin cultură.


CE VREM. Nu ne propunem să aducem ceva nou sub aspectul originalităţii propriu-zise a textelor. Originalitatea nu poate fi inventată. Ea există sau nu există. Nu ne-am propus nici să alergăm după ştiri “exclusive”, pentru a intra în cine-ştie-ce competiţie cu alte publicaţii sau instituţii media. Nu vom “fetişiza” deci, în niciun chip această perspectivă caducă şi fără… perspectivă.

Vom prelua, fără să avem sentimentul vreunei culpabilităţi, informaţii aflate în circulaţie, care servesc unei idei majore sau care repun în discuţie clişee anacronice ori stereotipii păguboase. Vom încerca să reaşezăm informaţia într-o ordine corectă şi morală, atât cât ne permit puterile, conştiinţa şi pregătirea.


Avem îndoieli mari, căci numai proştii nu se îndoiesc, dar aceste îndoieli se referă la şansa de a reuşi, nu la justificarea morală a demersului, care este major şi smerit în acelaşi timp: încercăm, nu să ridicăm catedrale, ci să plivim buruienile din grădini şi cimitire.

Vrem să arătăm că realitatea românească profundă - aceea a preocupărilor, aşteptărilor şi deşteptărilor - este cu totul alta decât ceea ce ni se prezintă în ziare şi la televizor. Aceea este o realitate de nişă, periferică chiar, în niciun caz definitorie. Definitoriu este sistemul de valori care a generat tot ce avem mai bun în cultură.


Vrem să arătăm că acest sistem de valori, corect abordat şi dimensionat, are şi target, şi audienţă.


Vrem să creăm o platformă de vizibilitate publică tuturor celor care au ceva important şi coerent de rostit în urgisita cultură română.

 

Vrem, în ultimă instanţă, să susţinem demnitatea de a fi român, în locul ruşinii de a fi român, prin toate argumentele corecte ce ne stau la îndemână. Pentru că nu e sănătos să te simţi vinovat de faptele ruşinoase ale unora, aşa cum nu e corect să te baţi în piept cu performanţele altora. Dar felul în care ne raportăm la acestea, sensul şi scopul cu care lăudăm sau condamnăm, ne aşază pe fiecare în vecinătatea care ni se cuvine.

MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

 

Afisari: 67243
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: petru mihail alexe (Feb, Wed 17, 2010 / 18:20)
VIATA LUNGA !
Nume: D.Vasilgu (Feb, Sat 20, 2010 / 22:29)
Nu stiam ca existati. Ma bucur ca v-am descoperit. Am certitudinea ca va voi cauta mereu.
Nume: Liliana Bertea (Feb, Wed 24, 2010 / 15:50)
Felicitari!
Nume: POSTOLE (Mar, Thu 04, 2010 / 10:46)
Mă bucură iniţiativa şi gândurile tale.Îţi sunt alături (ideatic) în demersul, deloc uşor, de a arăta realitatea românească profundă, de a aborda corect sistemul propriu de valori.Eşti o CERTITUDINE!
Nume: miriam (Mar, Sun 21, 2010 / 09:17)
În sfârşit, ceva demn de citit. Mă bucur mult că v-am găsit. Citesc şi recitesc rândurile dumneavoastră: "Vrem să arătăm că realitatea românească profundă - aceea a preocupărilor, aşteptărilor şi deşteptărilor - este cu totul alta decât ceea ce ni se prezintă în ziare şi la televizor. Aceea este o realitate de nişă, periferică chiar, în niciun caz definitorie. Definitoriu este sistemul de valori care a generat tot ce avem mai bun în cultură.
Vrem să arătăm că acest sistem de valori, corect abordat şi dimensionat, are şi target, şi audienţă.
Vrem să creăm o platformă de vizibilitate publică tuturor celor care au ceva important şi coerent de rostit în urgisita cultură română.
Vrem, în ultimă instanţă, să susţinem demnitatea de a fi român, în locul ruşinii de a fi român, prin toate argumentele corecte ce ne stau la îndemână. Pentru că nu e sănătos să te simţi vinovat de faptele ruşinoase ale unora, aşa cum nu e corect să te baţi în piept cu performanţele altora. Dar felul în care ne raportăm la acestea, sensul şi scopul cu care lăudăm sau condamnăm, ne aşază pe fiecare în vecinătatea care ni se cuvine."
Eu sunt alături de dumneavoastră şi vă voi populariza ideile pe toate căile posibile, dar trebuie făcut ceva să fiţi mai cunoscuţi.
Succes!
Nume: Delia Staniloiu (May, Thu 13, 2010 / 20:59)
Va citesc pe site-urile literare unde scrieti, site-uri care din păcate se vor desfiinÈa, acum v-am descoperit aici.Intreaga mea admiraÈie Èi sincer respect pentru oameni ca dumneavoastră.
Nume: dan marcel (May, Fri 14, 2010 / 21:38)
SUBSCRIU!
imi place si ma bucur ca existati!
SUSTIN PARERILE VOASTRE PE CARE LE IMPARTASESC PE DEPLIN!
SUNT ALATURI DE VOI CU SPIRITUL SI GANDUL BUN!
SUCCES!
Nume: Rusu Laurentiu (Aug, Sat 14, 2010 / 11:47)
Buna ziua! As dori daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Am aprox 800 de timbre vechi de 100 ani, straine si romanesti. Unde le-as putea vinde? Multumesc
Nume: Laura (Dec, Fri 24, 2010 / 03:15)
..! in sfarsit se aude si un glas autentic
dintre celulele vii din biata ROMANIE
atat de mult haituita.

Gandurile noaste bune,
ale tuturor celor care gandim si simtim Romania !
Nume: Mariana Cristescu (Jan, Tue 25, 2011 / 22:09)
În faţa Colegiului Dvs. de redacţie mă înclin până la pământ, iar pe... colaboratori să-i ţină Dumnezeu la fel de verticali şi în putere, că mare nevoie avem de ei!
Drum bun şi în noul an, luminat de frumuseţe şi de singura certitudine: "Dacă dragoste nu e, nimic nu e..." O spunea Preda, citându-l pe Sfântul Petru şi înălţându-ne frunţile către ADEVĂR.
Cu tot dragul,
Mariana
Nume: miha (Apr, Thu 28, 2011 / 02:31)
Inainte, romani!
Nume: batin nelu (Jun, Sat 18, 2011 / 19:37)
e ceva adevarat,felicitari ,
Nume: TZARULNICOLAI56 (Aug, Sun 07, 2011 / 02:13)
1)- Mironaşule, mai ai "Aspecte ale Mitului"?
2)- Permite-mi să te trec la "favorite" pe blogurile mele, după care-ţi spun şi cine sunt, dacă nu cumva, intre timp, ţi-ai dat seama...
3)- A inceput de-o vreme Awake&Aware, aşa incât, cu toţii vom avea multe de făcut. De ce? Aşa, pentru că există cei care acceptă, de bunăvoie, să se schimbe, să-şi confrunte bestialitatea latentă şi să tragă totul după ei ca EL...
Nume: silviu totti (Aug, Fri 12, 2011 / 11:12)
Am aflat astazi de pe site-ul SCMD, cu o intarziere pe care mi-o condamn, despre existenta Dvs. Cercetand "isprava", nu pot decat sa ma bucur de "gandul bun" ce va indemnat la un demers atat de necesar in aceste triste vremuri.
Va urez succes din toata inima si am sa va urmaresc, cu dorinta de a participa activ, alaturi de Dvs., la crearea acelei "mase critice" care sa declanseze revirimentul atat de asteptat al mandriei de a fi roman, aici, in Romania!
Doamne ajuta!
Nume: Irina Goanta (Oct, Sun 02, 2011 / 09:17)
Citesc mereu manifestul "Certitudinii". Sunteti un adevarat om de isprava. Succes!

Imi creeaza un adevarat confort spusele dumneavoastra: "Definitoriu este sistemul de valori care a generat tot ce avem mai bun în cultură.
Vrem să arătăm că acest sistem de valori, corect abordat şi dimensionat, are şi target, şi audienţă.
Vrem să creăm o platformă de vizibilitate publică tuturor celor care au ceva important şi coerent de rostit în urgisita cultură română.
Vrem, în ultimă instanţă, să susţinem demnitatea de a fi român, în locul ruşinii de a fi român, prin toate argumentele corecte ce ne stau la îndemână. Pentru că nu e sănătos să te simţi vinovat de faptele ruşinoase ale unora, aşa cum nu e corect să te baţi în piept cu performanţele altora. Dar felul în care ne raportăm la acestea, sensul şi scopul cu care lăudăm sau condamnăm, ne aşază pe fiecare în vecinătatea care ni se cuvine."
Sanatate si putere de munca!
Nume: Maria (Oct, Sun 02, 2011 / 15:06)
Spuneti lucruri adevarate, dar ce facem cu valorile? Chiar asa de mult s-a deteriorat societatea contemporana? Sa nu-si dea seama conducatorii nostri ce e valoare si ce e nonvaloare?! Speram ca macar in domeniul artelor si al literaturii situatia sa fie alta, dar nu e nicio speranta. Ma mai consolez cu articolele dumneavoastra . Poate, poate...
Nume: stefania (Feb, Fri 17, 2012 / 09:48)
Am ajuns la voi din intamplare, si cum nimic nu este "din intamplare" sunt fericita ca v-am gasit. Nu stiu daca neaparat trebuie sa fie o lupta dar, o munca asidua va fi cu siguranta. O munca asidua pentru trezirea romanilor din "imbratisatul nostru imn", "din somnul cel de moarte", care putea fi un cantec de moment potrivit, dar nu imn. Spun asta pentru ca in general, la fel ca si poreclele sau numele pe care le purtam, isi pun amprenta asupra destinului purtatorului. Asa cum il cita marele nostru Petre Tutea pe un alt mare filosof, "defectul democratiei este ca nu cultiva o scara reala a adevaratelor valori". Este bine ca macar se formeaza unitati sau celule sau grupari sau orice altceva care, incet,incet sa poata creste in romani dragostea de tara, de cultura si nu in ultimul rand de Dumnezeu. Va multumesc ca existati!
Nume: Vlad D. Ghimpu (May, Tue 22, 2012 / 21:29)
Felicitari pentru intraga echipa. L-am cunoscut candva personal pe dl Mircea Colosenco, cand era la Ministerul Culturii.Succese!
Nume: COSTEL MIHAILESCU (Jun, Sat 30, 2012 / 12:59)
Exista multi oameni de vaoare in Romania dar degeaba daca ei sunt ca un tablou frumos de natura moarta.
Nume: ion dragos sireteanu (Aug, Sat 11, 2012 / 01:01)
cum ma pot afilia -
ion dragos sireteanu

sireteanu@hotmail.com
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter